Начало / Новини / Посрещнаха мощите на св. Три светители в София

Посрещнаха мощите на св. Три светители в София

Столичният храм „Св. Св. Кирил и Методий“ получи в дар мощи на едни от най-почитаните светци – Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст, покровители на северния престол на храма.

Тази вечер бе отслужено празнично бдение по повод утрешния празник на св. Три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Бдението бе отслужено от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. С епископа съслужиха десетки свещеници от столицата. На двата клира в храма антифонно пяха учениците от певческата школа при енорийския център. 

16358907_10208943911017132_262186319_nВ края на богослужението Браницкият епископ се обърна с кратко слово, в което каза, че винаги трябва да имаме поглед към живота и делата на св. Три светители, които сега пребивават пред Божия престол и се молят за душите на всички. Епископ Григорий подчерта, че и тримата са оказали огромно влияние върху богословието на Църквата в защита на правата вяра от еретическите лъжеучения, както и за развитието на литургичното богословие и самото чинопоследование на Тайнството Евхаристия. Епископът каза още, че Църквата е отредила паметта на тези трима отци да се чества в един ден, въпреки че и тримата си имат отделни дати, в които се отбелязва паметта им. Това е така, защото те са велики йерарси на Църквата, каза още епископ Григорий. 

16395493_10208943911457143_1260029444_nУтре празничната литургия в чест на Светите Три светители ще започне в 9:30 часа. Очаква се на службата да присъства и Негово Светейшество патриарх Неофит.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...