Начало / Новини / Осъдиха на 20 години затвор игумена на манастира Есфигмен на Св. Гора – Атон

Осъдиха на 20 години затвор игумена на манастира Есфигмен на Св. Гора – Атон

Игуменът и монаси от манастира Есфигмен са били осъдени вчера от съда в Солун, предадоха гръцките информационни агенции.

В Солунския съд вчера са били осъдени 11 души, от които 8 са монаси. Те са получили присъда за подбуждане към насилие, а делото е по повод хвърлянето на коктейли „Молотов“ от братя на манастира през 2013-та година по съдебни изпълнители. 

Игуменът на манастира архим. Методий Папалампракополус получи двадесетгодишна присъда, която веднага влиза в сила. Останалите братя са получили присъди от по десет години и четири месеца за съучастничество.

methodiosВ свое изявление монасите от Есфигмен осъждан присъдата, като казват, че „едно нещо е пазенето на вярата,  друго извършването на углавни престъпление и използването на взривни вещества“. 

Есфигмен е едни от най-старите атонски общежителни манастири (основан през XI век). Както и останалите светогорски манастири, манастирът е преживял периоди на подем и разорение, но и до днес е съхранил множество православни светини и огромна библиотека. Храмовият му празник е в деня на Възнесение Господне.

След календарната реформа в началото на XIX в. и поради несъгласие с икуменизма на вселенските патриарси, монасите скъсват канонично общение с другите манастири и до днес не поменават Константинополския патриарх. През 2002 г. те са обявени от патриарх Вартоломей I за разколници и със съдебно решение, на което те отказват да се подчинят, са изгонени от Света Гора. Блокадата и ембаргото на манастира продължава.

През 2005 г. е създадена нова община от монаси, лоялни към ръководството на Света Гора и Цариградската патриаршия, на която е дадено юридическо право да владее манастира. Година по-късно те атакуват представителството на Есфигмен в Карея, като при самоотбраната няколко монаси са тежко ранени. Московската патриаршия призова Вселенския патриарх Вартоломей „да не прибягва до безсмислени акции и да не използва сила“ срещу монасите от Есфигмен.

През 2013 г. монасите нападнаха съдебни изпълнители с камъни и коктейл „Молотов“. Тогава бе заведено и дело срещу тях. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...