Начало / Uncategorized / За разкопките на Божи Гроб и за Неврокопския митрополит Борис – Брой 12 на „Православието днес“

За разкопките на Божи Гроб и за Неврокопския митрополит Борис – Брой 12 на „Православието днес“

В утрешния, неделен ден, отново ще бъдем заедно с предаването „Православието днес“. В предстоящия брой ще се срещнем с доц. д-р Екатерина Дамянова, която е преподавател по Библейска археология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

С нея ще си говорим за отминалите разкопки на Гроба Господен, какво представлява библейската археология и нейното настояще в един регион, разкъсван от граждански войни и ислямски фундаментализъм.

В рубриката ни за история пък ще ви разкажем за живота на един бележит български духовник, за чиято канонизация Светия Синод започна събиране на материали. Ще си говорим именно за митрополит Борис Неврокопски, разстрелян навръх рождения си ден от низвергнат свещеник – болшевик. Ще ви представим първите години на живота му и  мнението на историка д-р Венцислав Каравълчев за дядо Борис.

За Божин Дончев

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...