Начало / Коментар / България е светска, но традиционно православна

България е светска, но традиционно православна

Трети поред президент положи клетва в присъствието на патриарха. Кой ще извади най-сетне църквата от парламента? Само някой с характер би могъл да го стори, но този някой не е Радев, смята Татяна Ваксберг от DW.

Сигурно не ви изненада коя е медията, публикувала поредния коментар с антиправославна и антицърковна насоченост. Преди повече от две години същата тази медия публикува откровено богоборчески материал на друг свой автор, който сравняваше хвърлянето за кръста на Богоявление с традиции на племена в Нова Заландия. 

Сега за медията и авторите й на прицел е не църковен празник, а традиция, която установи Симеон Сакскобургготски, когато се закле пред патриарх Максим в пленарна зала при встъпването си в дъжност като 48-мият министър-председател на страната. 

mdj,r

На Ваксберг ѝ пречи, че новият президент, както и предшествениците му, Росен Плевненлиев и Георги Първанов, са положили клетва и пред Евангелието и Кръста, нещо, което впрочем се прави и в доста други държави. Най-пресен пример е с новия американски президент Доналд Тръмп, който се закле над личната си Библия. А целуването на ръката на патриарха от страна на родните ни политици е повече от хубав жест и уважение, тъй като те изпросват не само благословение, а и молитва в бъдещите си начинания. Ваксберг може и да не знае, но България не е само светска държава. В конститутцията на страната е вписано, че България е традиционно православна. Конституцията гарантира свобода на вероизповеданието и забранява дискриминацията въз основа на религиозна принадлежност, но определя Източното православие като “традиционно” изповедание. Мнозинството от гражданите ѝ, приблизително 85%, се определят като православни християни. По тази причина законът изисква всички религиозни групи, освен Българската православна църква, да се регистрират в Софийския градски съд и забранява, на която и да било група или лице, отцепили се от регистрирано вероизповедание, да използват същото име като него или да претендират за каквато и да било негова собственост. 

Следователно Българският патриарх като четвърти човек в държавата (защото според протокола, който наскоро видяхме екс-президента, а и новия се обърнаха в словата си първо към председателя на Народното събрание, Министър-председателя на страната, кмета на столицата и Българския патриарх, а след това към всички останали), му се полага подобна чест – да присъства в пленарна зала на полагането на клетва. 

В статията си Ваксберг казва, че „президентите Желев и Стоянов, премиерите Андрей Луканов, Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров, Жан Виденов, Иван Костов и Стефан Софиянски не са полагали клетва в присъствието на духовно лице“. Тук обаче тя отново бърка, защото президента Петър Стоянов се закле пред духовно лице и това беше лъжепатриархът Пимен (бивш Неврокопски митрополит). 

Въведената от Сакскобургготски традиция Българският патриарх да стои на клетвата на новото правителство и президент единствено може да помогне на съвестта на политиците, някои от които доста се оядоха през последните години. 

Според авторката с присъствието на Българския патриарх в пленарна зала редът в държавата е разрушен и нямало политик, който да го възстанови. Това обаче не е вярно, защото редът се върна, когато Българският патриарх – духовен водач и баща на над 80% от населението на страната влезе в пленарна зала и застана като символ на справедливостта, истиността и вярата там. Редът беше нарушен след 9-ти септември 1944 г., когато една богоборческа, атеистична и умопомрачена власт окупира страната и я доведе до това положение, което е в момента – народът да се скита сирот и бездомен.

Църквата у нас не е била част от държавата, но държавата в лицето на гражданите й е част от Църквата, колкото и на външните да не им харесва това. Според Ваксберг „българското образование е „светско“ и затова предметът Религия не може да бъде въведен. Странно защо на Ваксберг й обягва фактът, че именно Германия, където е и централата на въпросната медия, вероучението е задължително за всички ученици. Пример може да се даде и с още десетки европейски държави. България обаче им е трън или по-точно православната църква в страната, защото някак си им пречи да си извършват това, което искат. 

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанският митрополит Гавриил: Нищо политическо няма в решението ни за Македонската църква

Пред БНР Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил обясни, че решението на Светия Синод на БПЦ да признае ...