Начало / Новини / Българският патриарх Неофит благослови Президента Румен Радев

Българският патриарх Неофит благослови Президента Румен Радев

С молебен новата президентска двойка – Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служение. Патриарх Неофит лично благослови новия президент и вицепрезидента и отслужи Молебена.

В неделния ден на 22 януари, след церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Светейшият Български патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение.

Патриарх Неофит лично отслужи Молебена в съслужение с Високопреосвещените Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай и Неврокопски митрополит Серафим, Мелнишки еп. Герасим – главен секретар на Светия Синод, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит и Белоградчишки еп. Поликарп, представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря и свещенослужители от София.

Заедно с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, в молитва в патриаршеската катедрала застанаха и президентът Росен Плевнелиев с вицепрезидентът Маргарита Попова, негово Величество Симеон Сакскобургготски, омбуцманът Мая Манолова и др. официални лица.

Българският патриарх и Софийски митрополит Софийски Неофит отправи молитва към Бога да ги дари със здраве и благоденствие и да благослови добрите им намерения и дела за добруването на благочестивия ни народ, да им помогне да преодоляват пречките и да завършат служението си с успех. Предстоятелят на БПЦ-Българска патриаршия се помоли Бог да запази българската земя от всякакви беди и за благочестивия български народ, за неговата сила, победа, пребъдване, мир, здраве, спасение и да му помага във всичко.

След Молебена патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: „Днес ставаме свидетели и съучастници в един исторически момент – новоизбраният президент на Република България и главнокомандващ на Българската армия встъпва официално в длъжност, заемайки най-високия пост в нашата държава. Отправихме гореща молитва към Бога да му даде нужните сили и мъдрост за предстоящото му служение.

Ние вярваме и изповядваме, че „в ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея” (Прем. Сир. 10:1, 4), за да се потруди в своето звание за благото на хората и да върши Божията воля. Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, която Бог възлага, толкова по-голяма е отговорността, защото „комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лук. 12:48).

Многоуважаеми господин Президент, днес когато Бог възлага върху плещите Ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време Вие повече от всякога ще се нуждаете от Божията благодатна помощ и подкрепа. За да бъде успешно Вашето служение ще бъде необходимо да се вслушвате в стремежите и надеждите на българските граждани, да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир. Затова, на Вас ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи на човек, който помни, че „Бог е, Който върши всичко у всички” (1Кор. 12:6), но всеки трябва да „внимава как зида” ( Кор. 3:10).

Като изразяваме увереността, че разбирателството и взаимодействието между Църквата и държавата ще продължат и занапред, пожелаваме Ви Бог от Когото е „всяко добро даяние и всеки съвършен дар” (Яков 1:17) да Ви обдари щедро с душевни и телесни сили, със здраве, търпение, мъдрост, разсъдителност, далновидност, да благослови Вашите трудове и да Ви укрепява, вдъхновява и направлява в предстоящото Ви служение на ползу роду болгарскому. На многая и благая лета!!”

В памет от този исторически ден и за благословение патриарх Неофит подари на президента Радев икона на Господ Иисус Христос с пожелание Той да го подкрепя в предстоящото му служение. Светейшия патриарх увери г-н президента, че в православните храмове на БПЦ и за напред ще се отправят молитви за благословен от Бога успех на президентската институция.

Прозвуча Многолетствие за светейшия патриарх Неофит с клира и паството на Църквата, благочестивия и православен български народ и христолюбивото ни войнство и за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с упрвляващите.

Патриарх Неофит бе сред официалните лица по време на Военната церемония, която се състоя по-рано същия ден на площад „Св. Александър Невски” по смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...