Начало / Uncategorized / Президенте Радев, валяй се под нозете на твоята майка, Църквата!

Президенте Радев, валяй се под нозете на твоята майка, Църквата!

На 22 януари,  новият ни държавен глава, за втори път, след президента Плевнелиев,  ще бъде благословен от духовния ни глава. Българският патриарх Неофит ще благослови встъпващия в длъжност президент Румен Радев, избран през миналата година, в храма „Св. Александър Невски“, а после ще извърши и молебен, с който ще измоли от Бога сила и мъдрост за мандата на новия ни президент.

Има един химн – „Боже, Царя ни пази“. Той е втори официален химн на Царство България, изпълнява се непосредствено след „Шуми Марица“, в присъствието на монарха, на събития и т.н. Текстът се състои от четири куплета: „

Всемогѫщи прави Боже,
молимъ Царя ни пази!
Дай му сили, за да може
зли поврати да срази!

За погромъ на враговетѣ
и за славни бѫднини,
Боже, Царю на Царетѣ,
дай на Царя свѣтли дни!

А на българското племе
ума, Боже, просвѣти,
съсъ любовь да сѣ обемѣ
и задружно процъфти.

Чрезъ съгласие да може
силна воля да развий,
чрезъ напрѣдъкъ дай му, Боже,
славно име да добий!“

Това е неговият текст. От един бърз анализ става ясно, че освен химн, това е и просба към Бога да дарува всичко необходимо на владетеля и на народа за взаимен просперитет. Молебенът, който ще се извърши на 22-ри януари, има за цел да измоли от Бога всяко добро през време на мандата на новия президент. В миналото, българските царе са миропомазвани.

В новата ни история цар Борис Трети е миропомазан също. За цар Симеон Втори има толкова доказателства в подкрепа на тезата, че е помазан, колкото и против. И все пак тук идва въртележката на историята. Избрахме президент, подкрепен от партията, наследница на БРСДП, БРП(к) и на БКП – линията на развитие на българските комунисти и болшевики.

Тази партия, по онова време наричаща се Отечествен фронт, завзема властта на 9 септември 1944 година, след преврат, успешен заради нахлуването на Червената армия в България. Преследванията започват веднага. Още на следващата година, в началото на месец февруари, са разстреляни принц Кирил, Богдан Филов, Павел Груев и много други, наречени от новата власт „фашисти“. Както разказва царица Йоанна в своите спомени, те са заровени в една яма на Софийските гробища, изкопана от бомбардировките на англо-амерканската авиация, но това не попречило на народа да пали  свещи на гроба на тези мъченици.

Налага се болшевиките да сложат охрана. Духовенството в последвалото десетилетие е избивано, гонено, притеснявано. И съвсем логично, след като то е най-върлият противник на болшевизма и болшевишката пропаганда до 1944 година.  През 1946 година се състои най-голямата изборна фалшификация в България – т.нар. Референдум за обявяване на България за република.

С 95.6% България е обявена за република. Последвалата Народна република няма нужда от Църквата, която гони, и нейната благословия. Историята, винаги съм смятал, е наука за хората с чувство за хумор, защото тя винаги ни поднася своята ирония болезнено. След 1989 година се смениха, без да броим Петър Младенов, 4 президента, а Румен Радев е петият. От тези четири предходни, трима бяха т.нар. в българската реалност „демократи“. Другият, Георги Първанов, член на ДС, кандидатура на БСП. Но нито един от противостоящите на лявото наши президенти, освен Росен Плевнелиев, не поиска благословията на Църквата преди началото на своя мандат. Дори с помощта на СДС навремето започна разколът в БПЦ. И сега въртележката на историята праща кандидата на БСП, наследниците на убийците на българското духовенство, да се благослови от Негово Светейшество, Българският патриарх Неофит.

 Радев се обърна към Негово Светейшество с „Уважаеми г-н, Ваше Светейшество“. Спомням си и когато причака Патриарха пред „Свети Александър Невски“, уж като обикновен мирянин, но беше щракнат от фотографите си, че Патриархът го благославя предизборно, а  пиарите  се дооплескаха, като написаха, че в храма ще започне „специалният ритуал за празника“, а вътре започваше Света Литургия.

Не тая особени надежди за християнската осъзнатост на пиарите на новия президент или на него самия. Не тая и такива за всички минали български президенти и премиери. Радев, Плевнелиев, Борисов, Станишев и прочие – всички те ползват Църквата като пиар.

Винаги евтин, защото колкото и дарения да правят, някак си все успяват да ги компенсират. За Църквата и сегашният ритуал е повод за радост, тъй като новата администрация протяга ръка към Нея за Нейният отечески благослов, а от другата страна на това гледат като на един успешен политически пиар. Сигурен съм, че опозиционерите на Радев ще намерят за какво да му се подиграят по време на молебена, въпреки че голяма част от тях са откровени агностици или атеисти – това е  българското синьо (с изключения).

Но се надявам Бог наистина да му помогне в  начинанието, както се надявам Бог да дари всички наши политици са разум да сразят „злите поврази“ на нашия народ, които днес не са външни, а вътрешни – разделението, бедността, емиграцията, демографският срив и прочие. Бог е милостив и премного излива от Своята милост, когато го потърсим. Затова се и радвам, че президентът Радев потърси Божията милост при встъпването си в длъжност, надявам се и в последващите години да осъзнае не само имиджовата страна на това свое действие, а и духовната.

Накрая искам да завърша с думите на свети Йоан Рилски от писмото му до св. цар Петър:

„Валяй се под нозете на твоята майка, Църквата, прекла­няй се усърдно и скланяй глава пред нейните първопрестолници, та Царят на царуващите и Господарят на господстващите, като види толкова голямото ти усърдие, да ти даде ония блага, що око не е виждало и ухо не е чувало и в ума човешки не са проникнали, които Бог приготви за обичащите Го!“

Автор: Божин Дончев

За Божин Дончев

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...