Начало / Новини / Патриарх Неофит се срещна с президента Росен Плевнелиев

Патриарх Неофит се срещна с президента Росен Плевнелиев

„Благодарим Ви, че ни вдъхновявате с думи и личен пример да служим на народа си всеотдайно, безкористно и с добра съвест” – каза президентът Плевнелиев на Негово Светейшество патриарх Неофит и подчерта, че Българската православна църква има особена мисия в нашата страна и в обществото ни, която никой друг не може да изпълни – да бъде носител на високите нравствени ценности на светото Православие, на мир, съгласие, добра воля, внимание и грижа към всеки човек.

В края на мандата си, ден преди да отстъпи най-високия пост в държавата на новоизбрания президент, Негово Превъзходителство президентът Росен Плевнелиев посети Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в израз на уважение към предстоятеля на БПЦ и личността на патриарх Неофит.

По време на срещата двамата лидери си припомниха съвместните инициативи и доброто взаимодействие между двете институции, което оцениха като отношение на добра воля, взаимно уважение и полезно за цялото общество.

Като благодари на патриарх Неофит за винаги топлото отеческо отношение към него, президентът Плевнелиев заяви готовността си и за напред, според силите и възможностите си, да служи на Българската православна църква и българския народ.

В памет от този ден и за благословение Светейшият патриарх Неофит подари на г-н Президента икона на Пресвета Богородица и светата Библия, която да му бъде настолна книга в неговия живот.

По информация на Св. Синод. 
DSC_6073
DSC_6111
DSC_6182

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...