Начало / 1070 г. от Успението на Св. Йоан Рилски / Ограбиха църквата в Брезник

Ограбиха църквата в Брезник

Дървена кутия за дарения в храм „Св. Георги Победоносец“ в Брезник е разбита и ограбена, съобщиха от полицията в Перник, пише Стандарт.

Сигналът за престъплението е подаден от служителка в храма, която продавала свещите. Не е ясно на каква стойност е откраднатата сума. По информация на свещеника отец Петър Петров кутията за дарения не е била отваряна от 15 август м.г. Самият той научил за кражбата от полицията. Свещеникът каза още, че в храма не е било проникнато с взлом. Самата сграда се охранява със СОТ.

В началото на седмицата ви съобщихме за скандал между свещеника и служители при храма. Припомняме, че на 13 януари свещеникът отишъл в брезнишкия храм „Св. Георги Победоносец“, за който има свои ключове и собствен код на охранителната система. Минутки след него в църквата дошъл мъж, който говорел по телефона и обяснявал, че вътре има някакъв човек. Отецът реагирал веднага, като се представил, че е свещеникът и попитал мъжа дали може да му помогне с нещо. Дошлият след него не отговорил нищо и продължил да дава обяснения по телефона на лицето, с което говорел. Оказало се, че това е представител на охранителна фирма, наета да пази черквата, а обяснението давал на касиерката на църковното настоятелство Соня Темелкова, която подписала договора с охранителите. По нейно разпореждане те следели кой влиза и какво прави в храма, когато тя не е там. 
1553803663731b7f6cdb5e44535a4cdcВъзмутен от поведението на касиерката, която и друг път си позволявала унизителни действия спрямо свещеника, протоиерей Петър е написал жалба до патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Той информира патриарха, че е притеснен за собствената си безопасност, защото не знае дали  срещу него няма да има и по-драстични действия.  Според него причина за отношението на настоятелите е обстоятелството, че не влиза в техните схеми да работят за собствена сметка и да ощетяват Софийска митрополия, като купуват свещи от частни търговци, а не от официалната свещоливница.  Очаква се по казуса да се произнесе епархийският съвет.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...