Начало / 1070 г. от Успението на Св. Йоан Рилски / Ограбиха църквата в Брезник

Ограбиха църквата в Брезник

Дървена кутия за дарения в храм „Св. Георги Победоносец“ в Брезник е разбита и ограбена, съобщиха от полицията в Перник, пише Стандарт.

Сигналът за престъплението е подаден от служителка в храма, която продавала свещите. Не е ясно на каква стойност е откраднатата сума. По информация на свещеника отец Петър Петров кутията за дарения не е била отваряна от 15 август м.г. Самият той научил за кражбата от полицията. Свещеникът каза още, че в храма не е било проникнато с взлом. Самата сграда се охранява със СОТ.

В началото на седмицата ви съобщихме за скандал между свещеника и служители при храма. Припомняме, че на 13 януари свещеникът отишъл в брезнишкия храм „Св. Георги Победоносец“, за който има свои ключове и собствен код на охранителната система. Минутки след него в църквата дошъл мъж, който говорел по телефона и обяснявал, че вътре има някакъв човек. Отецът реагирал веднага, като се представил, че е свещеникът и попитал мъжа дали може да му помогне с нещо. Дошлият след него не отговорил нищо и продължил да дава обяснения по телефона на лицето, с което говорел. Оказало се, че това е представител на охранителна фирма, наета да пази черквата, а обяснението давал на касиерката на църковното настоятелство Соня Темелкова, която подписала договора с охранителите. По нейно разпореждане те следели кой влиза и какво прави в храма, когато тя не е там. 
1553803663731b7f6cdb5e44535a4cdcВъзмутен от поведението на касиерката, която и друг път си позволявала унизителни действия спрямо свещеника, протоиерей Петър е написал жалба до патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Той информира патриарха, че е притеснен за собствената си безопасност, защото не знае дали  срещу него няма да има и по-драстични действия.  Според него причина за отношението на настоятелите е обстоятелството, че не влиза в техните схеми да работят за собствена сметка и да ощетяват Софийска митрополия, като купуват свещи от частни търговци, а не от официалната свещоливница.  Очаква се по казуса да се произнесе епархийският съвет.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Димитър Солунски

Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал ...