Начало / Uncategorized / Българският патриарх Неофит присъства на клетвата на новия президент Румен Радев

Българският патриарх Неофит присъства на клетвата на новия президент Румен Радев

Българският патриарх Неофит присъства на клетвата на новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова, която те положиха в Народното събрание.  

Негово Светейшество бе придружен от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Гости на церемонията бяха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, омбудсманът Мая Манолова, висши военни, представители на съдебната власт, на дипломатическия корпус, на държавни институции, на синдикатите, на регистрираните в България вероизповедания и др.

Румен Радев се закле пред депутатите да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. След това подписа клетвения лист. Словото на клетвата бе прочетено от председателя на НС Цецка Цачева. След подписите си под клетвения лист Румен Радев и Илияна Йотова целунаха кръста, поставен върху Евангелието и взеха благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит. 

В неделя в 11:45 Негово Светейшество патриарх Неофит ще благослови новоизбраните президент и вицепрезидент в Храм-паметника „Св. Александър Невски“, където ще бъде отслужен и молебен за успех.

Снимки: БНТ

mdj,r

rgty

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...