Начало / Новини / Кои професии не са съвместими със свещеническото служение?

Кои професии не са съвместими със свещеническото служение?

В Руската православна църква в момента тече усилено обсъждане на проекта за документ, в който се казва кои професии може да изпълнява свещеникът и кои не. 

Проектът за документ е създаден от Комисията по въпросите на църковното управление и механизмите за съборност в Църквата. В документа се казва, че „уславията на съвременния живот често задават въпроса за съвместяването на различни светски професии от свещениците“. 

Проектът на документа предлага следните професии, които не са съвместими със свещеническото служение:

  • военната служба и „всяка служба на корпорации, която предполага носене и употреба на оръжие“.
  • работа в органите на изпълнителната власт, изпълняване на съдийската професия и „въобще всяко професионално участие в делата на гражданските съдилища, прокуратурата, в учрежденията, разследващите и правоохранителните служби, така също и общинските органи“.
  • медицински дейности, които са свързани с проливането на човешка кръв, особено хирургическата професия (според документа примера на св. Лука Кримски е изключение „свързано с обстоятелствата на времето“), както и изобщо длъжностите на медицинските работници. В документа се казва, че епархийският митрополит може да разреши на духовника да изпълнява медицински и фелдшерски услуги, ако те ще донесат добри плодове.
  • собствен бизнес, като тук е наблегнато особено на банкирането, кредитирането и застраховането.
  • работа в заведение със съмнителна репутация: казина и пр.
  • професии свързани със спорта.
  • танци, пеене и пр.

Трябва да се отбележи, че това е все още проект-документ и обсъжданията по него тепърва предстоят, уточняват от Руската църква. Обсъжданията ще са до 2 май т.г., когато се очаква Св. Синод на РПЦ-МП да заседава и да прецени дали предложените професии могат или не могат да бъдат изпълнявани от духовниците.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...