Начало / Новини / В събота патриарх Неофит ще посрещне имения си ден с тържетвена служба

В събота патриарх Неофит ще посрещне имения си ден с тържетвена служба

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отбележи на 21 януари своя имен ден. По този повод в митрополитския катедрален храм на София „Св. Неделя“ ще бъде отслужена съборна св. Литургия, възглавена от него, съобщават от Св. Синод.

Начало на литургията – 9:30 часа. След края на богослужението за здравето и благопреуспяването на първойерарха на Българската православна църква в неговото служение ще бъде отслужен молебен. В съслужение с патриарх Неофит ще бъдат митрополитите от Светия Синод, епископи и архимандрити на БПЦ, както и представителите на сестри поместни православни църкви в България, игумени на манастири и столично свещенство.

На 21 януари Църквата чества паметта на св. Максим Изповедник и на св. мъченик Неофит – небесни покровители на приснопаметния патриарх Максим и на неговия наследник на патриаршеския престол – Светейшия Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Общия за двамата празник беше повод приживе патриарх Максим да споделя радостта от този ден и тържеството си със своя по-млад събрат – сегашния ни патриарх.

По информация на „Отдел Връзки с обществеността“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...