Начало / Uncategorized / Честваме св. Антоний Велики

Честваме св. Антоний Велики

На 17 януари православната ни църква отбелязва паметта на един от великите отци на православието – св. Антоний Велики. Във всички православни храмове ще се отслужи празнично богослужение, а 84564 наши сънародници ще отбележат именния си ден.

Св. Антоний Велики се родил около 251 г. в Среден Египет. Той бил дете на заможни и благочестиви родители. Бил на 20 години, когато починали родителите му. Те му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра. Нито ранната свобода от родителска опека, нито полученото наследство се оказали опасни за този младеж с вродена склонност към подвижничество.

Отначало той се заселил в една изсечена в скалите египетска гробница, където го посетили първите изкушения. Не спял по цели нощи и не приемал храна по няколко дни, защото бил убеден, че „силата на духа укрепва, когато слабеят наслажденията на тялото“. След дванадесет годишен подвиг вече постигнал душевен мир и като побеждавал природата си и почти свърхчовешко подвижничество св. Антоний бил удостоен с дара на чудотворство и на прозорливост. Но като лекувал болни и прогонвал бесове, той винаги внушавал на излекуваните да въздават благодарност не на Антоний, а само на Бога. Своите умножени дарове св. Антоний щедро отдавал на Църквата.

Посетил на два пъти шумната столица на Египет – Александрия. Първия път той пристигнал там в 311 г. по време на гонението, предприето от император Максимин, но Бог го запазил от мъченичество заради великата задача на монашеството. Антоний служил на изповедниците на вярата по рудници и тъмници, а след това, придружен от бедуини, се отдръпнал на три дни път в пустинята, както съобщава това Блажени Йероним. По молбата на самия св. Атанасий Велики Антоний посетил Александрия в 335 година, за да помогне в борбата срещу нестихналото и след Никейския събор арианство.

Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Почувствал близостта на своя край, той завещал да го погребат тайно, за да не узнаят людете за неговия гроб. Небесна радост озарила лицето му, когато дал последно благословение на двамата ученици, останали докрай при него. Той починал на 17 януари 356 година.

За Ангел Карадаков

Виж още

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в район „Изгрев“, който ще носи името ...