Начало / Новини / Преследването на християните в Индия се е увеличило

Преследването на християните в Индия се е увеличило

Преследването на християните в Индия расте със застрашителни размери, като в световния списък на страните, в които християнството е преследвано страната се е качила от 31-во на 15-то място само за 2016-та година, пише британският вестник The Guardian. 

За 16-та поредна година класацията оглавява Северна Корея. В сравнение с минали години обаче страните, където християните традиционно са преследвани, като Ирак и Сирия са се преместили по-надолу в класацията поради факта, че голяма част от християнското малцинство ги е напуснало. Християнското население в Алепо например от 400 000 преди гражданската война е намаляло до 60 000.

Сред страните, в които християните са подложени на гонение са и Сомалия, Пакистан, Судан, Афганистан и Йемен. В Индия християните са гонени главно от хиндуистки националисти. В страната малко над 2% от населението са християни, а близо 80% от индийците изповядват хиндуизма. 

Видеото, което представяме по-долу, е публикувано на Цветница 2016 г. в социалната мрежа Facebook и е от храма „Св. св. ап. Петър и Павел“ в град Скалбия, Сирия, населен с православни християни и намиращ се на 50 километра от град Хама, считан за център на сунитския ислям в Сирия. Това, което се случва, е по време на празничното богослужение за Входа Господен в Йерусалим. Богослужението е спряно, защото храмът и околността му са обстрелвани от бунтовниците с ракети. А вътре… вътре всички пеят „С нас е Бог“ и се молят на Христа да бъдат пощадени. Видеото е взето от тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започват Великденските четения във Варна

За поредна година ще се състоят “Великденски четения” във Варна, съобщиха от Варненска и Великопреславска ...