Начало / Новини / За малко да арестуват свещеник, докато служи

За малко да арестуват свещеник, докато служи

Енорийският свещеник на Брезник о. Петър Петров за малко да се окаже арестуван, задето влязъл в черквата, където служи.

Малко преди обяд на 13 януари той отишъл в брезнишкия храм „Св. Георги Победоносец“, за който има свои ключове и собствен код на охранителната система. Минутки след него в черквата дошъл мъж, който говорел по телефона и обяснявал, че вътре има някакъв човек. Отецът реагирал веднага, като се представил, че е свещеникът и попитал мъжа дали може да му помогне с нещо. Дошлият след него не отговорил нищо и продължил да дава обяснения по телефона на лицето, с което говорел.

Оказало се, че това е представител на охранителна фирма, наета да пази черквата, а обяснението давал на касиерката на църковното настоятелство Соня Темелкова, която подписала договора с охранителите. По нейно разпореждане те следели кой влиза и какво прави в храма, когато тя не е там. Втурналият се в черквата мъж се държал така, сякаш в храма не е неговият предстоятел и председател на църковното настоятелство, а злонамерен крадец. Отецът се притеснил, че в някой следващ момент може и да го вържат със свински опашки и да се окаже арестант, докато изпълнява задълженията си.
1553803663731b7f6cdb5e44535a4cdcВъзмутен от поведението на касиерката, която и друг път си позволявала унизителни действия спрямо свещеника, протоиерей Петър е написал жалба до патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Той информира патриарха, че е притеснен за собствената си безопасност, защото не знае дали  срещу него няма да има и по-драстични действия.  Според него причина за отношението на настоятелите е обстоятелството, че не влиза в техните схеми да работят за собствена сметка и да ощетяват Софийска митрополия, като купуват свещи от частни търговци, а не от официалната свещоливница.  Очаква се по казуса да се произнесе епархийският съвет.
Руми Борисова, в-к Стандарт

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...