Начало / Uncategorized / Оставяме съседите си да разграбват родните ни светии – Брой 10 на „Православието днес“

Оставяме съседите си да разграбват родните ни светии – Брой 10 на „Православието днес“

„Църковната ни историческа памет е в голямо забвение и вместо да се радваме на това величие оставяме нашите съседи, нашите комшии, така да късат и да взимат“, каза в предаването „Православието днес“ д-р Венцислав Каравълчев.

С него разговаряхме за двама родни светии св. Гавриил Лесновски и св. Прохор Пшински, които се честват днес. За паметта им, подвижническия им живот, историческата обстановка тогава, както и опитите тези светии да бъдат македонизирани ще може да видите в брой 10 на предаването ни. 

Венцислав Каравълчев обърна внимание и на интересен момент за вземането на светии живели по нашите земи от Румъния.

„Голяма част от светците, които ние нито тачим, нито познаваме въобще – това са мъченици от III, IV в. от поречието на р. Дунав, най-вече на територията на днешна добруджа, която в миналото е била Малка скития, румънците всичко са иззели и са го превърнали в основоположници на Румънската църква и култура“,

каза д-р Каравълчев. По думите му сме забравили паметта на св. Йоан Касиан, който бил добруджанец и е едно от най-големите имена на ранната църква, а св. Никита Ремесиански пък никога не е преминавал на север от река Дунав, а епископският му център е бил на близо 80 километра от Сердика. Той обаче е обявен за един от просветителите на цяла Дакия. 

В предаването ще видите още:

  • Продължаваме втората част от предишния брой за живота и делото на св. Йоан Шанхайски, като този път ще ви разкажем за момента след ръкоположението на св. Йоан за епископ и след това за митрополит. 
  • За благодарността и това как от десет изцелени прокажени само един се върна да благодари, както и за това как да сме винаги благодарни и отдадени на Бога, ще разберем от проповедта на о. Йоан Карамихалев от столичния храм „Св. София“.

Това и още интересни неща ще видите в брой 10 на „Православието днес“.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ гостува в Дебрецен

В библиотека „Петер Мелиус Юхас“ – във втория по големина унгарски град – Дебрецен, беше ...