Начало / Uncategorized / Свидетелство на гръцки професор за чудо на св. Стефан

Свидетелство на гръцки професор за чудо на св. Стефан

Професорът по теология от Солунския университет Антонио Тихеос разказва за едно чудно явяване на св. Стефан, за което разбрак когато е бил поканен на Света гора. Това събитие се е случило през XX век, когато той за пръв път посетил Атон през 1951 г., съобщава сайт vimaorthodoxias.gr.

Професорът разказва: „Ние пристигнахме в столицата на Атон Карея, по време на срещата, бяхме поверени на представителя на манастира „Св. Дионисий“ отец Григорий, който ни помагаше и се тревожеше за престоя ни, и той ни покани в манастира. В живописния двор на манастира, в катедралния храм  се поклонихме на св. мъченик Стефан. И тук чухме за чудото на светеца. Преди няколко години, на празника на Св. Стефан, отец Григорий помолил руски монах, отец Никострат, смирен дякон, да вземе участие в Св. Литургия, защото те нямали дякон.

Благочестивият дякон отишъл на Св. Литургията, но гледайки царските двери, казал: „Защо ме викате, ако имате дякон?“ Всички го погледнали уплашени и попитали: „Къде виждате, отче  Никострат, дякон?“. Отец Никострат останал безмълвен  за известно време, и след това, със сълзи в очите казал: „Той беше, видях го жив, в одежди и с кадилница в ръка“, и посочил образа на свети Стефан. Отците се възхитили на чудото, започнали да хвалят Господа и с голяма тържественост започнали Св. Литургия. „

За Николина Александрова

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...