Начало / Новини / Миряни от Мелник търсят иконописец за изрисуване на горялата преди време църква „Св. Николай“

Миряни от Мелник търсят иконописец за изрисуване на горялата преди време църква „Св. Николай“

Миряните все още не могат да палят свещи и да се молят в горялата преди повече от 2 години църква „Свети Николай Чудотворец“ в Мелник.

Тя се запали в началото на юли 2014 г. от късо съединение. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построения през далечната 1756 година храм. Само няколко елемента трябва да се сглобят и иконостасът, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, ще е готов. Остава само да се боядиса след това. Майсторите, изпратени от Неврокопска митрополия, са на финала.

„Проблем ще е направата на нови икони, тъй като 7-8 изгоряха, сред тях и тази на свети Николай. Оцеляха само тези на Иисус Христос и на Богородица“,

каза отец Николай, който служи в най-малкия ни град. Неврокопският митрополит ще се погрижи за намирането на иконописец, който да изрисува новите икони. Те ще са на 100% като старите, които бяха изпепели в огнената стихия.

„Имаме снимки на старите икони, така че няма да е проблем да ги възстановим в автентичния им вид“,

уточни отец Николай. Всичко друго е направено. Има нова мазилка, електрическата инсталация също е подновена. Това стана благодарение на много дарители, които не са само от Мелник, а от цялата страна.

Владимир Симеонов, „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...