Начало / Uncategorized / Всичко идва от молитвата

Всичко идва от молитвата

Светите отци, занимавайки се с молитва в продължение на много години, достигнали високи състояния…

Свети Максим Капсокаливит, когато бил попитан от свети Григорий Синаит за молитвата, казал: “Прости ми, отче, аз съм прелъстен.” “Сега не трябва да говорим за това – казал му свети Григорий, – разкажи ми заради Господа за своята добродетел. Кажи ми, моля те, държиш ли умната молитва?” Тогава свети Максим разказал, как в продължение на много време се молел на Божията Майка, да му даде благодатта на умната молитва. Веднъж от иконата на Божията Майка излязла топлина и влязла в сърцето му. И сърцето му започнало да произнася молитвата отвътре. След това, принуден от свети Григорий, той му казал, че плод на умната молитва била голямата любов към Бога и пленяването на ума в съзерцания. Това става по действие на Светия Дух и понякога го отвежда в невеществения въздух на Божествената светлина или го привежда към Божествена беседа, или към някакво друго неизказано съзерцание.

Всичко идва от умната молитва.

Преуспявайки в молитвата, ние намираме облекчение от страстите. С времето скритите помисли ще изчезнат и нашето сърце ще стане незлобивото сърце на дете.

Но в началото, както казахме, ще бъде трудно, докато “нещата не се наредят.” Това е като в някакъв ръчен механизъм, където е необходимо усилие. Ако този механизъм стане автоматичен, ефективността ще се повиши много пъти и работата няма да изисква никакви усилия. Така и молитвата, когато с времето стане наше достояние, тогава ще се извършва без труд и ще принесе много плод.

Занимавайки се с молитва, да се пазим от дързостта и гордостта, защото това е много голяма пречка за нея. Затова е необходимо много самоукорение, постоянно осъждане на самите себе си.

Когато отидем в сладкарницата, виждаме пасти, шоколадчета, сладкиши. Така и в духовната сладкарница можем да намерим много различни неща. Да извършваме молитвата, а там – каквото Бог изпрати. Ние ще вършим всичко необходимо, за Бога е важна самата молитва. Колкото по-смирени сме, толкова по-голяма е благодатта по време на молитва.

Из Слова за Иисусовата молитва

Бисери от подвижническата мъдрост

Архимандрит Ефрем Светогорец

Издава славянобългарския манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон.

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...