Начало / Новини / Митрополит Антоний взе участие в тържествата по повод юбилея на архиепископа от РПЦ в Берлин

Митрополит Антоний взе участие в тържествата по повод юбилея на архиепископа от РПЦ в Берлин

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний взе участие в тържествата по повод 30-годишния юбилей от епископската хиротония на Берлинския архиепископ Теофан от Руската православна църква – Московска патриаршия. 

Съборната литургия бе отслужена в храм „Св. Възкресение“ в гр. Берлин. В нея се включи и архиепископ Марк Арндт, който е каноничен клирик на Руската православна задгранична църква, която от 2007 е част от Руската православна църква – Московска патриаршия и е със статут на самостойна православна църква. По време на богослужението десетки свещеници се включиха, а мнозина дойдоха да уважат и поздравят архиепископ Теофан. В края на богослужението той благодари за оказаната чест, а архиепископ Марк пък изказа думи на сърдечна благодарност и радост от пастирското служение на своя събрат. 

Архиепископ Теофан получи и поздрав от Руския патриарх Кирил. В поздравителния си адрес до него той казва:

„Сърдечно ви поздравявам за забележителната дата – 30-години от епископската ви хиротония. Преди три десетилетия Вие сте изживели своята лична Петдесетница, когато чрез полагане на ръце от апостолските приемници сте получили благодатта на Св. Дух. През годините Вие положихте много усилия за развитието на енорийския живот в поверената Ви Берлинска епархия“.

Патриарх Кирил казва още, че архиепископ Теофан неуморно проповядва истината на благовестието и укрепва по този начин православното единство, проявява загриженост към християнското образование, и духовно и материално възпитание на всички. 

Снимки: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...