Начало / Новини / Патриаршеската резиденция в Букурещ е отворена за посетители (СНИМКИ)

Патриаршеската резиденция в Букурещ е отворена за посетители (СНИМКИ)

От 09 януари 2017 г., патриаршеската резиденция на Румънската патриаршия отново отвори врати за посещение, като до момента са я посетили десетки хиляди туристи, съобщава официалният им сайт.

В периода 2014 – 2015 година на историческия паметник, какъвто представлява патриаршеската резиденция, се извърши пълна реставрация, финансирана от европейските фондове, румънското правителство и румънската патриаршия.
Завършването по план на работните дейности даде възможност на резиденциятата да бъде отворена за посетители, които ще имат възможност да се любуват на архитектурата на този впечатляващ паметник на културата, намиращ се Букурещ.
Патриаршеската резиденция отчете в края на 2016 г. над 60 000 посетители, което представлява голям туристически интерес. Сред тези, които са посетили резиденцията през миналата година са туристи, поклонници от Румъния и от други четиридесет страни. Посещението на резиденцията е безплатно, като се извършва на групи, водени от специални гидове. Работното време е от понеделник до петък, в часовия интервал от 9.00 до 16.00, с изключение на религиозните и официални празници.

Сградата, наречена днес Патриаршеска резиденция (Palatul Patriarhiei) е построена от Румънската държава в началото на XX век, на мястото на бившото Депутатско събрание, намиращо се на митрополския хълм в Букурещ. Тук, на 24 януари 1859 г. изборното събрание на Влашко, водено от митрополит Нифон, гласува акта на обединение на Мунтения и Молдова чрез избора на Александру Йоан Куза за владетел на румънските княжества. Сградата е собственост на Румънска патриаршия от 6 декември 2010 г.

Източник: basilica.ro

Превод: Явор Иванов 

За Божин Дончев

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...