Начало / Uncategorized / Празникът Богоявление в страната (ОБЗОР)

Празникът Богоявление в страната (ОБЗОР)

В София на 6 януари, в деня на великия Господски празник Богоявление, когато празнуваме Кръщението на нашия Спасител Иисус Христос в ПКСХП  „Свети Александър Невски“ в София патриарх Неофит отслужи Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет. По традиция пред паметника на Незнайния воин бяха осветени бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българска армия.

15823699_1402390056451610_4811501668913850839_nСлед Богоявленския водосвет Българският патриарх Неофит се обърна към вярващите с думите: „Нека с вяра в Бога, с упование в Неговата мощ и надежда в Неговите обещания, да преминем и през Новата година, доизграждайки и укрепвайки положените от предците ни начала, като във всяко наше начинание се стараем да следваме и да осъществяваме Божията свята воля, защото надеждата ни е в Него и Неговия благ промисъл и защото – както пише още в древните времена и Псалмопевецът – „…ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите й” и „ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата” (Пс. 126:1).“

 Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай  възглави  архиерейската Св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пловдив.

dsc_5810Под силния снеговалеж Негово Високопреосвещенство митрополит Николай отслужи водосвет и отправи молитва към Бога да благослови и освети бойните знамена на военните формировании,  „за да служат на вярното христолюбиво войнство за победа над враговете”. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай отслужи Великия водосвет на Богоявление, по време на който хвърли своя кръст в реката и той бе уловен от 51-годишния пловдивчанин  Стефан Митков.

031Във Варна Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан възглави празнична Света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“. В храм бе отслужен Велик Богоявленски водосвет, след което на площад „Св. св. Кирил и Методий“ бяха осветени бойните знамена на Военноморските сили. Малко по-късно от името на Варненска и Великопреславска света митрополия бе положен венец пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 169 години от рождението му. От където Литийното шествие стигна до буна № 101 на варненския плаж за традиционното хвърляне на кръста.

photo_verybig_1634109Празничното богослужение на 6 януари – Йордановден започна в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий и Свети Илия“, Гоце Делчев, което бе възглавено от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, а традиционното Литийното шествие тръгна от катедралния храм и премина по централната улица „Търговска“. Освен ритуалното хвърляне на богоявленския кръст във водите на река Градска, с което се освещават всички водни извори, бяха осветени знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление – Гоце Делчев.

С тържествена Света Литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин започна днес големият  празник.

15825881_600751096785028_8906295231866376305_nОт храма по традиция потегли шествие, начело с Градския духов оркестър и се отправи към плажа при крепостта „Баба Вида“. На брега на река Дунав Белоградчишкият епископ Поликарп извърши тържествен водосвет и отправи празницното слово от името на Видинския митрополит Дометиан, като пожела: „Много здраве, мир, любов и Новата 2017 година да бъде изпълнена с всяко духовно и социално благо, за да добрува нашият град и неговите жители“.

Източници:

mitropolia-sofia.org

www.plovdivskamitropolia.bg

http://mitropolia-varna.org

http://vidinskamitropoliya.com

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...