Начало / Новини / Осветиха нов храм в Кения

Осветиха нов храм в Кения

Проповядването на православното християнство намира отзвук в сърцата на хората, които все още не са просветени с Евангелието, не само в Кения, но и в целия африкански континент, пише гръцкият сайт „Ромфеа“, цитирано от Правосавие ру. 

В навечерието на Нова година на остров Ламу (Кения) духовници осветиха нов храм. За да достигнат до мястото, където се намира храмът, духовниците е трябвало да минат повече от 2500 километра. На острова духовниците са били посрещнати от местния православен свещеник и паството християни. В Кения обаче все още не е напълно безопасно проповядването на православието, особено след терористичните нападения в страната от 2015 г. 

Храмът е осветен на 28 декември, а от „Ромфеа“ отбелязват, че това е първият православен храм, който се намира в това отдалечено място, каквото е остров Ламу. 

Между 9 и 12 век арабски търговци започнали да се установяват трайно по тези места и да изграждат свои търговски селища от Сомалия до Мозамбик, като естествено донесли и своята религия – ислямът. Смесването на местното африканско население и  пристигналите араби родили цяла нова култура – Суахили. Името идва от арабската дума сахил – бряг.  През 14-ти век Ламу се утвърждава като главен търговски център на Суахили. Градът става важен отличителен белег за търговския път през северното море и един от великите центрове на Суахили културата. Ламу процъфтява след продължителни битки за контрол на територията си със съседните Мабда и Пате. През 1506 градът е окупиран от португалците, които го превръщат в пристанище от което контролират търговските пътища в Индийския океан. През 1698 турците отблъскват португалците и отвоюват града.

В края на 19 век,  своите интереси започват да налагат британските колониалисти.Икомиката на града се крепи изцяло, както на примитивно земеделие, така и  на търговията с роби, чак до средата на 19 век. През почти целия 20 век. градът тъне в мизерия, но това му помага да се съхрани, като едно от малкото автентични и уникални места в съвременния свят.

Светът „открива“ Ламу през 1970 г., когато хипитата го превръщат в своеобразен духовен център в търсене на автентична култура. Съвсем отскоро Александрийската патриаршия започва да води активна мисионерска дейност на острова и така за по-малко от две години се създава и цяла православна общност, която от съвсем скоро има и свой храм. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Вдигат храм в пазарджишкото село Мало Конаре

Общинският съвет в Пазарджик безвъзмездно предостави общински терен за строителството на нов параклис в село Мало Конаре. Той ще ...