Начало / За нас / Любопитно / 14 вида древнохристиянски кръстa

14 вида древнохристиянски кръстa

Днес всеки православен християнин носи кръст. Това не е просто знак, който показва нашата вяра и религия, a е символ на Божията победа над злото и смъртта. Кръстът ни напомня за жертвата, която Бог е направил за нашето спасение.

Може би, на осмоконечният православен кръст ни е най-обикновен и познат. Но има и много други варианти на кръста, известни в православната традиция. Нека да видим кои са те:

 1. Египетнския йероглиф “Anch”

248303-p

От първите векове на християнството хора използват египетския йероглиф „Anch“ като символ на кръста, защото той е имал подобна форма. Зна чението на „Anch“ е „живот“. „Аз съм възкресението и животът“ (Йоан, 11:25). 

 1. Кръст-котва

248304-p

В Посланието към Евреите апостол Павел казва: „Та чрез две неизменни неща, в които не е възможно Бог да излъже, да имаме твърда утеха ние, които прибягнахме да се хванем о предстоящата нам надежда, която за душата ни е като непоклатна и яка котва и която влиза най-вътре, зад завесата,“(Евр. 6:18-19). Тази котва от надежда е Кръста. Понеже котвата прилича на кръст, тя се превърнала в символ на надежда за спасение и вечен живот. Според книгата „Християнските символи“ от Алексей Уваров, известен археолог, в някои древни римски пещери били открити плочи без никакви надписи, но със символи на котва. 

 1. Кръст “Лоза”

248305-p

Както Христос е казал: „Аз съм истинската лоза, и Моят Отец е лозарят“ (Йоан 15: 1). Символиката в този кръст на лозата е връзка ѝ със Светата Евхаристия.

 1. Кръст Т

248306-p

В Римската империя престъпниците са разпвани върху специални „египетски“ кръстове. Тези кръстове приличат по форма на буквата „Т“. Свети Дмитрий Ростовски пише, че светият пророк Езекиил имал видение, в което  видял, че Божият Ангел маркирал хората от Ерусалим с буква „Тау“, за да ги предпази от опасност (Езекиил 9:4). Според традицията, Свети Антоний Велики е носил Тау-кръст на дрехите си. 

 1. Монограм “Пастирската тояга на Христос”

248307-p

В римските катакомби, археолози намират няколко подобни изображения, където пастирска гега  пресича вертикално буквата „X“, която е първата буква от името на Христос на гръцки език, така че заедно те образуват монограма на Спасителя, Христос Добрият Пастир. 

 1. Кръст с полу-луна

248308-p

В Книга Откровение на св. ап. и ев. Йоан пише следното: „И яви се на небето голяма поличба – жена, облечена в слънце; под нозете й – месечината“(Откр.12: 1). Светите отци казват, че в този случай луната символизира баптистерията, в която е кръстена Църквата. Други значения на полу-луната са люлката във Витлеем, дискосът с Тялото Христово. Също така символизира  кораба на Църквата, воден от Христос, и котвата на надежда, дарена ни от Христос. 

 1. Кръст Ботонии

248309-p

В Русия този вид кръст е бил използван при правенето на напрестолни кръстове по-често, отколкото всеки друг вид. Можете да видите такъв кръст на различни руски държавни символи и градски гербове. 

 1. Кръст с листенца

248310-p

В църковното визуално изкуство често можем да намерим кръстовете с листенца. Например, можем да видим, този тип кръст върху омофора на св.Григорий Неокесарийски, изобразен на мозайките в катедралата „Света София“ в Киев. 

 1. Кръст с капки

248311-p

Четирите капки по ръбовете на кръста символизират капките Христова кръв, паднали на Кръста по време на разпването му.. 

 1. Кръст на Апостол Андрей

248312-p

От 2-ри век гръцката буква „X“ е използван в различни монограми. Не само защото това е първата буква от името на Христос, но и защото св. апостол Андрей бил разпнат на такъв кръст. Ето защо тя се нарича кръст на Свети Андрей. През 18-ти век, император Петър Велики искал да подчертае религиозната разлика между православна Русия и Запада. Затова той поставя кръста на Свети Андрей върху руската държавна емблема, на собствения си печат и върху знамето на руската флота. 

 1. Кръст с пресечки

248313-p

Този вид кръст е широко използван в църковните украси, богослужебни предмети и върху одеждите на духовенството – особено върху омофорите на св. Трисветители. 

 1. “Гръцки” кръст или древен Руски “Корсунов” кръст

248314-p

Според традицията, Светия княз Владимир е бил кръстен в град Корсун. Той донесъл един „Корсунски“ кръст от там и го оставил на брега на река Днепър в Киев. Кръстът и сега се пази в катедралата „Света София“ в Киев. Той е изсечен върху мраморната плоча на гроба на княз Ярослав, синът на Свети Владимир.  Доста често този кръст се вписва във вътрешността на кръг, който символизира вечността. 248315-p

 1. Кръст “Константинския монограм”

248316-p

В книгата „Животът на Свети Константин“, Евсевий Кесарийски, известен църковен историк, описва сънят, в който св. имп. Константин видял този знак в небето. Тогава Христос му се явил и му наредил да направи същия знак, използва, за да защити своя народ от врагове. Константин се подчинил и го създал. Така този Христогам съдържа първите две букви от името Христос -„Х“ и „Р“, които се пресичат. 

 1. Катакомбен кръст или “Знака на победата”

248317-p

Архимандрит Гавриил пише, че в древните катакомби и по различни древни паметници, четириконечните кръстове са най-често изобразяваните. Този вид кръст станал още по-важен за християните, когато Самият Бог ми го показал в небето. На 28 октомври 312, св. император Константин е щял да се изправи в битка срещу римския император Максенций. Преди победоносната борба, царят видял четириконечния кръст в небето с надпис „ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ“ („С този знак ще победиш“). 

Превод от английски: Габриела Кокилкова

Източник: Православие ру.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Годишнина от първото излизане на иконата „Достойно ест“ от Света Гора, Атон

През настоящата година се изпълват 60 години от първото излизане на чудотворната икона на Майката ...