Начало / За нас / Любопитно / 14 вида древнохристиянски кръстa

14 вида древнохристиянски кръстa

Днес всеки православен християнин носи кръст. Това не е просто знак, който показва нашата вяра и религия, a е символ на Божията победа над злото и смъртта. Кръстът ни напомня за жертвата, която Бог е направил за нашето спасение.

Може би, на осмоконечният православен кръст ни е най-обикновен и познат. Но има и много други варианти на кръста, известни в православната традиция. Нека да видим кои са те:

 1. Египетнския йероглиф “Anch”

248303-p

От първите векове на християнството хора използват египетския йероглиф „Anch“ като символ на кръста, защото той е имал подобна форма. Зна чението на „Anch“ е „живот“. „Аз съм възкресението и животът“ (Йоан, 11:25). 

 1. Кръст-котва

248304-p

В Посланието към Евреите апостол Павел казва: „Та чрез две неизменни неща, в които не е възможно Бог да излъже, да имаме твърда утеха ние, които прибягнахме да се хванем о предстоящата нам надежда, която за душата ни е като непоклатна и яка котва и която влиза най-вътре, зад завесата,“(Евр. 6:18-19). Тази котва от надежда е Кръста. Понеже котвата прилича на кръст, тя се превърнала в символ на надежда за спасение и вечен живот. Според книгата „Християнските символи“ от Алексей Уваров, известен археолог, в някои древни римски пещери били открити плочи без никакви надписи, но със символи на котва. 

 1. Кръст “Лоза”

248305-p

Както Христос е казал: „Аз съм истинската лоза, и Моят Отец е лозарят“ (Йоан 15: 1). Символиката в този кръст на лозата е връзка ѝ със Светата Евхаристия.

 1. Кръст Т

248306-p

В Римската империя престъпниците са разпвани върху специални „египетски“ кръстове. Тези кръстове приличат по форма на буквата „Т“. Свети Дмитрий Ростовски пише, че светият пророк Езекиил имал видение, в което  видял, че Божият Ангел маркирал хората от Ерусалим с буква „Тау“, за да ги предпази от опасност (Езекиил 9:4). Според традицията, Свети Антоний Велики е носил Тау-кръст на дрехите си. 

 1. Монограм “Пастирската тояга на Христос”

248307-p

В римските катакомби, археолози намират няколко подобни изображения, където пастирска гега  пресича вертикално буквата „X“, която е първата буква от името на Христос на гръцки език, така че заедно те образуват монограма на Спасителя, Христос Добрият Пастир. 

 1. Кръст с полу-луна

248308-p

В Книга Откровение на св. ап. и ев. Йоан пише следното: „И яви се на небето голяма поличба – жена, облечена в слънце; под нозете й – месечината“(Откр.12: 1). Светите отци казват, че в този случай луната символизира баптистерията, в която е кръстена Църквата. Други значения на полу-луната са люлката във Витлеем, дискосът с Тялото Христово. Също така символизира  кораба на Църквата, воден от Христос, и котвата на надежда, дарена ни от Христос. 

 1. Кръст Ботонии

248309-p

В Русия този вид кръст е бил използван при правенето на напрестолни кръстове по-често, отколкото всеки друг вид. Можете да видите такъв кръст на различни руски държавни символи и градски гербове. 

 1. Кръст с листенца

248310-p

В църковното визуално изкуство често можем да намерим кръстовете с листенца. Например, можем да видим, този тип кръст върху омофора на св.Григорий Неокесарийски, изобразен на мозайките в катедралата „Света София“ в Киев. 

 1. Кръст с капки

248311-p

Четирите капки по ръбовете на кръста символизират капките Христова кръв, паднали на Кръста по време на разпването му.. 

 1. Кръст на Апостол Андрей

248312-p

От 2-ри век гръцката буква „X“ е използван в различни монограми. Не само защото това е първата буква от името на Христос, но и защото св. апостол Андрей бил разпнат на такъв кръст. Ето защо тя се нарича кръст на Свети Андрей. През 18-ти век, император Петър Велики искал да подчертае религиозната разлика между православна Русия и Запада. Затова той поставя кръста на Свети Андрей върху руската държавна емблема, на собствения си печат и върху знамето на руската флота. 

 1. Кръст с пресечки

248313-p

Този вид кръст е широко използван в църковните украси, богослужебни предмети и върху одеждите на духовенството – особено върху омофорите на св. Трисветители. 

 1. “Гръцки” кръст или древен Руски “Корсунов” кръст

248314-p

Според традицията, Светия княз Владимир е бил кръстен в град Корсун. Той донесъл един „Корсунски“ кръст от там и го оставил на брега на река Днепър в Киев. Кръстът и сега се пази в катедралата „Света София“ в Киев. Той е изсечен върху мраморната плоча на гроба на княз Ярослав, синът на Свети Владимир.  Доста често този кръст се вписва във вътрешността на кръг, който символизира вечността. 248315-p

 1. Кръст “Константинския монограм”

248316-p

В книгата „Животът на Свети Константин“, Евсевий Кесарийски, известен църковен историк, описва сънят, в който св. имп. Константин видял този знак в небето. Тогава Христос му се явил и му наредил да направи същия знак, използва, за да защити своя народ от врагове. Константин се подчинил и го създал. Така този Христогам съдържа първите две букви от името Христос -„Х“ и „Р“, които се пресичат. 

 1. Катакомбен кръст или “Знака на победата”

248317-p

Архимандрит Гавриил пише, че в древните катакомби и по различни древни паметници, четириконечните кръстове са най-често изобразяваните. Този вид кръст станал още по-важен за християните, когато Самият Бог ми го показал в небето. На 28 октомври 312, св. император Константин е щял да се изправи в битка срещу римския император Максенций. Преди победоносната борба, царят видял четириконечния кръст в небето с надпис „ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ“ („С този знак ще победиш“). 

Превод от английски: Габриела Кокилкова

Източник: Православие ру.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

„Затрупаната” църква край Русе вече е достъпна за туристите

Историческата забележителност край Русе, известна с името “Затрупаната” църква, вече е достъпна за туристически посещения, ...