Начало / Новини / Строга полицейска охрана за Богоявление в Благоевград

Строга полицейска охрана за Богоявление в Благоевград

Под строга полицейска охрана ще се проведе ритуалът по улавянето на Богоявленския кръст на Йордановден в Благоевград.

От катедралния храм „Въведение Богородично“ вече са изпратили уведомително писмо до полицията с искане за осигуряване на необходимите полицейски сили за гарантиране на обществения ред и недопускане на сблъсъци в битката за християнския символ.

„Всяка стъпка на борещите се за разпятието ще бъде следена от органите на реда. Настояваме за строга полицейска охрана, кръстът след ритуала се връща обратно в църквата, затова също ще следят полицейските служители. Уведомили сме за събитието, което ще е в 10,30 часа, още общината и Центъра за спешна медицинска помощ“, уточни Аделина Стефанова, уредник в храма.

Решението за оставянето на кръста в храма бе взето от църковното настоятелство през 2007 година. Този, който хване кръста, ще го остави в светата обител до 40-ия ден, а няма да го носи в дома си. След това свещеници ще отслужат в жилището му водосвет за здраве.

„Сложихме край на злоупотребата със светия кръст. Не може да се разнася из града и да се събират пари, не е редно“, обясни отец Андон Шавулев.

Владимир Симеонов, в-к „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Православни медии се включиха в журналистическа стачка в Гърция

24-часов протест започнаха журналистите в Гърция. Медиите не излъчват новини, а единствено филми и музикални ...