Начало / Uncategorized / Археолози откриха нови загадъчни свитъци от Мъртво море

Археолози откриха нови загадъчни свитъци от Мъртво море

Нови фрагменти от свитъци са открити в Пещерата на черепите в Израел, близо до Мъртво море. Находката е част от спасителна операция, предприета от израелските власти. Фрагментите са малки и доста избледнели, поради това е невъзможно да се прочетат без задълбочен анализ. Археолозите не са сигурни дори за език, на който са написани, съобщава http://tsargrad.tv/.

„Най-голямото постижение ще бъде, ако успеем да свържем тези фрагменти с други документи, разграбени в миналото от Юдейската пустиня“, казва д-р Юри Давидович от Еврейския университет в Йерусалим, който е сред специалистите, проучващи пещерите.

Новата находка са два фрагмента от папируси. Големината им е около 2 х 2 см и по тях се забелязват изписани букви. Намерени са и още няколко фрагмента, върху които не се забелязват символи. Специалистите са работили през май и юни в рамките на съвместна експедиция, организирана от Израелското министерство по антиките (ИМА) и Еврейския университет в Йерусалим. Проекът се ръководи от Юри Давидович и Рой Порат от Еврейския университет, съвместно с Амир Ганор и Ейтан Клейн от ИМА.

Въпреки че находките от последната експедиция са много малко и повечето са „останки“, оцелели след плячкосването на пещерите от мародери, разкопките дават нова информация за дейността на човек в района на скалните пещери в Юдейската пустиня.
В пещерата са намерени стотици фрагменти от кожа, въжета, текстил, дървени предмети и костни оръдия на труда. Извънредно сухият климат е способствал органичните материали да оцелеят.

Една от интересните находки е част от дървен гребен. Намерени са и много глинени и каменни съдове, както и кремъчни изделия. Открити са и няколко метални предмета, в това число игли, „козметични инструменти“ и кабари с кухи глави, използвани за подковаване на сандали.

Друга интересна находка е направена в естествена кухина на ръба на западната стена на Пещерата на черепите – свитък от текстил, в който са увити мъниста. Предстои свитъкът да бъде внимателно отворен, но чрез рентгенови изследвания учените вече са наясно, какво има в свитъка. За съжаление, някои от артефактите са много повредени вследствие на мародерското разграбване. Това не позволява да бъдат надеждно датирани.

w925

Пещерата на черепите е наречена така, заради седемте човешки черепа и останките от скелети, открити от проф Йохан Ахарони през 1960 година. Тя е само част от Големия пещерен комплекс, представляващ поредица от естествено образувани кухини, съедини помежду си. Пещерните образувания се намират на върха на стръмни скали, разположени на северния бряг на Целим, в югозападната част на пустинята. Мястото е едно от най-суровите по отношение на климатичните условия в Юдейската пустиня.

Източници: http://historynakratko.blogspot.bg/

http://tsargrad.tv/

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...