Начало / Uncategorized / Празникът на св. Василий Велики в страната (ОБЗОР)

Празникът на св. Василий Велики в страната (ОБЗОР)

По случай настъпването на Новата година и денят на св. Василий Велики в православните храмове у нас бе отслужена  св. Василиева Литургия.

image-2В София, в храм-паметника „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество патриарх Неофит, след архиерейската св. Василиева Литургия възглави тържествен молебен, в който му съслужиха митрополити, епископи и духовници. В молебните прошения патриарх Неофит моли за благословение над българския народ, Църквата и държавата ни.

В словото си Негово Светейшество каза: „Нека Новата година бъде мирна, здрава и благополучна, изпълнена с всяко Божие към нас благословение, с добра воля, с нови надежди, и с още по-вдъхновени пориви към всичко онова, което е добро, справедливо и съгласно с Божията воля, както се моли Църквата в този ден и както дълбоко в душата и в сърцето си желае всеки от нас. Да бъде изпълнена с Божията благодат, милост и щедрости, с дела на милосърдие и много лични и обществени успехи.“

image-4Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив. След края на св. Литургия Митрополит Николай отслужи благодарствен молебен, с който благодари на Бога за благодеянията, които е проявил и през изминалата година и отправи молитва към Бога да благослови настъпващата година, да ни укрепи в православната вяра, „да избави нашето Отечество, всеки наш град и село от зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, градушка, огън, меч, нашествие на другородци, междуособни войни, болести, скърби и беди…“

image-3Във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи св. Василиева Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“. Ставрофорен иконом Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, произнесе проповед, в която обърна внимание, че днес светата Църква ни дава един пример, непоколебимият борец за Православието – свети Василий, архиепископ на Кесария, Кападокийска. Който със своя честен живот е вселил в своята душа Христа Бога. Събрал е в себе си добродетелите на много свети мъже. Кротостта на Моисей, ревността на Илия, изповеданието на Петра, богословието на Йоана, дързновението и дълбочината на Павла.

Веднага след края на св. Литургия, бе отслужен и молебен за настъпването на новата година. Своята проповед, митрополит Йоан започна с едно слово за новата година на свети Тихон Задонски, в което пише, че е „най-добре да започнем новата година с покаяние“.

image-1По традиция Неврокопският митрополит Серафим възглави празничното богослужение в Сандански, където десетки се включиха в богослужението. В словото си накрая на службата митрополит Серафим призова през новата година да полагаме още по-големи усилия да угодим на Бога и да пребиваваме повече в храма Господен. 

image-5Тържествена Василиева св. Литургия бе отслужена в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин. Светата Литургия бе отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп. След богослужението, епископ Поликарп отправи гореща молитва към Бога, като Му благодари за проявените благодеяния и милости през изминалата година. Епископ Поликарп, от името на Видинския митрополит Дометиан, благослови всички и преподаде благослов за мирна, щастлива и истинска Нова 2017 година.

Хрониката подготви Николина Александрова.

Снимки: Официален сайт на Св. Синод

 

За Николина Александрова

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...