Начало / Новини / Новогодишни богослужения по света и у нас

Новогодишни богослужения по света и у нас

Новата 2017-та година настъпи и сега пред нас стои отворена и празна книгата й, която ще изпълним с добри и не чак толкова добри неща. От нас зависи обаче дали лошите ще бъдат повече.

Новата 2017 година настъпи първо в източната част на тихоокеанската островна държава Кирибати. Оттам минава международната линия за смяна на датата. Затова там в 14:00 часа българско време настъпи новата 2017 година. По същото време посрещнаха Новата година и в най-източните части на Русия – в Чукотка и Камчатка. Интересно е, че в Русия има 9 часови зони и от 14:00 до 23:00 часа българско време на всеки час новата година идва в дадена част от страната. В 01:00 часа българско време на 1 януари 2017 година новата година настъпи в останалата част от Европа без Великобритания, където 2017 година настъпи в 02:00 часа българско време. От 05:00 до 11:00 часа на 1 януари българско време на всеки час  имаше празненства в Южна и Северна Америка.  Най-късно новата година ще настъпи на Хаваите, Хонолулу и Таити. Това стана в 12:00 часа българско време.

За православните християни новата година започва и с молитва за настъпването й, та Бог да благослови и преумножи добрите неща, които предстоят.

Ето как православният свят посрещна новата 2017 година.

България

imageБългарският патриарх Неофит извърши днес молебен за новата 2017-та година. Патриарх Неофит отслужи молебена веднага след празничната архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В края на службата патриарх Неофит се обърна със слово към събралите се.

В него той каза: „Изпросваме от небесата благословение за всяко наше добро дело, полезно начинание и за всяка наша, очакваща ни в настъпващата Нова година радост, към която ни призовава Господ, чрез словото на апостола.“ Патриарх Неофит се помоли новата година да бъде изпълнена с Божията благодат, милост и щедрости, с дела на милосърдие и много лични и обществени успехи.

Константинопол

article_27631_147465На 31 декември в църквата „Св. Георги Победоносец“ във Фенер Вселенският патриарх Вартоломей отслужи вечерня и се помоли за настъпването на новата 2017-та година. Патриарх Вартоломей пожела новата година да бъде изпълнена с повече мир, повече радост и през нея да следваме още повече Христос. 

Вечерта, когато светът изпращаше старата и посрещаше новата година в тронната зала на Вселенска патриаршия се събраха десетки митрополити, епископи и духовници, както и студенти, които заедно с патриарх Вартоломей посрещнаха новата година. Днес Вселенският патриарх отслужи и тържествена св. литургия по повод Обрезание Господне и деня на св. Василий Велики.

Русия

255791-pВ новогодишната нощ Руският патриарх Кирил извърши молебен за новата година в църквата „Христа Спасител“ в Москва. Преди молебена патриарх Кирил се обърна със слово, в което каза: „Изминалата година бе една от най-сложните в историята на страната ни. Ние знаем през какви ужасни и сложни събития всички преминахме. Тази година обаче не отслаби хората, страната и православната ни вяра… Минахме през една година, в която имаше всичко – радост, тъга и изпитания… Ето защо със смирение, с надежда в Божията милост да се обърнем към Него с молитви в навечерието на Нова Година и да се молим за нашата Църква, за родината и всички“, казва в словото си Руският патриарх Кирил.

Румъния

trecerea-in-2017-la-catedrala-patriarhala-patriarhul-daniel-biserica-mentine-cumpana-si-comuniunea-dintre-timp-si-vesnicie-fiind-in-istorie-o-icoana-a-vietii-vesnice-din-imparatia-cerurilor-1Румънският патриарх Даниил извърши в началото на годината молебен за новата 2017 година. Бяха прочетени и молитви на благодарност за миналата вече година, а на богослужението присъстваха десетки православни християни решили да посрещнат новолетието в храма. 

В словото си за новата 2017 година Румънският патрирах Данили каза, че изпращайки старата година трябва да благодарим на Бога за новата, която ни е дадена, та да я изпълним с добри и спасителни плодове. По думите му всека година е година на спасението. Накрая на богослужението на всички присъстващи бяха подарени иконки на св. Василий Велики, който всяка година се чества на 1 януари.

Гърция

ʏЇ Бٔϗя͉TɊǓ ЉԁӠӔǍ Ʌс ӕ͏ď PϠԏ͠Q׉ŐɓʏЏ Ʌљ͕̏ בǓԏӠ̐ύǓ

Мира да бъде новата 2017 година пожела Атинският архиепископ Йероним. Това той стори след като извърши молебен в сградата на Св. Синод на Атинската архиепископия. Миналата година бе особено тежка за Атинска архиепископия, тъй като през 2016-та бяха признати еднополовите бракове в Гърция, а вероучението почти бе извадено от училището. 

Архиепископът подчерта, че се надява новата година да бъде изпълнена с повече мир, повече вяра и най-вече повече следване на Христос в живота си.

В половината православен свят, който празнува по новоюлианския календар отпразнува днес и Обрезание Господне, както и отбеляза паметта на св. Василий Велики. Навсякъде бяха отслужени празнични богослужения за Господния празник.

По информация на: pravoslavie.ru, romfea.gr, amen.gr, basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...