Начало / Коментар / Какви годишнини ще отбележим тази година?

Какви годишнини ще отбележим тази година?

От тази година в „Добротолюбие“ си поставяме нова традиция – да ви информираме и за годишнините, които родната ни православна църква ще отбележи през новата година.

2017 година определено ще е година на годишнините, като център на юбилеите през годината са двете годишнини на св. княз Борис-Михаил Покръстител.

Тази година се навършват 1165 години от възцаряването му (през 852 г. той се възкачва на престола) и 1110 години от успението на светеца, който се преставя пред Бога през 907 г. Тържествата ще бъдат ориентирани около 2 май, когато се чества паметта му.

580 години от успението на св. Георги Софийски Стари се навършват през новата година. Светецът умира мъченически през 1437 г., но не само св. Георги Софийски има годишнина. С годишнини са и св. Висарион Смоленски, на който се навършват 355 години от успението, и св. Паисий Хилендарски, на който се изпълват 295 г. от рождението. 280 години пък се навършват от успението на свмчк Константин Софийски (1737 г.) и също толкова от успението на свмчк Симеон Самоковски (1737 г.).

Дали ще бъде отбелязано или не, едно тъжно събитие също има годишнина – навършват се 250 години от унищожаването на Охридската архиепископия. 

Традицията у нас повелява да се отбелязват и годишнините на наши видни църковни дейци, митрополити и духовници. Така през 2017-та ще се навършат 90 години от кончината (24 януари 1927 г.) на Доростолски и Червенски митрополит Василий и 165 години от рождението на Неврокопски митрополит Иларион (5 септември 1852 г.). Изпълват се и 140 години от интронизацията на Екзарх Йосиф І (1877 г.). 

110 години от рождението и 35 години от кончината, пък се изпълват на Левкийския епископ Партений, който е един от великите умове на БПЦ, живели през миналия век.

За епископ Партений разказват, че бил толкова добре научил църковнославянския език, че се случвало да разсъждава на него. Други знаменити годишнини са тези на Варненския митрополит Йосиф, на който се навършват 80 години от интронизацията му за митрополит и на Видински митрополит Филарет, на който се изпълват 30 години от кончината.

Такива са основните годишнини, които Българската православна църква ще отбележи през идната 2017 година. Основен поглед обаче ще бъде върху годишнината на светия княз Борис-Михаил. Тази година се навършва и една година от канонизацията на св. Серафим Софийски Чудотворец, който през февруари миналата година бе официално канонизиран за светец на православната църква. 

Текст: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Осакатена памет

„Нашето общество има трагичен проблем с паметта. Десетилетия наред паметта е гилотинирана, хората, които я ...