Начало / Uncategorized / Обзор на църковната 2016 година

Обзор на църковната 2016 година

Стана традиционно в края на годината да се правят обзори, обобщения  и на базата на тях да се извеждат и поуките. Какви ще са поуките за всички ни в обществен, а и в личен план ще разберем през идната 2017 година. Преди да завършим 2016 година нека си припомним отново моментите, които ни впечатлиха през годината. 

Януари

С посрещането на мощите на св. Серафим Саровски започна новата 2016-та година. Мощите и до днес стоят в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В началото на месеца отбелязахме 135 години от смъртта на видния духовник и общественик йеромонах Неофит Рилски. Той умира на 4 януари 1881 г. в Рилския манастир. Заедно отбелязахе Богоявление Господне, а в цялата страна бяха отслужени тържествени богослужения.

В началото на месеца дойде и новината за това, че 2016-та ще бъде годината, в която ще се проведе и Всеправославният събор.

Събор, който не обедини, а напротив раздели голяма част от православния свят. През месеца започнаха срещите на предстоятелите, а след това на отделните комисии в Шамбези, Швейцария. В началото съборът щеше да се проведе в Истанбул, но по настояване на Руската православна църква бе решено той да се проведе на о. Крит.

a_w750_h350_q100

През 2016 за вероизповеданията у нас бяха отпуснати над 4 милиона лева, десетки храмове бяха ремонтирани и обновени, а над 300 храмове кандидатстваха  по Програма за развитие на селските райони, по която бяха отпуснати близо 300 000 лв. В края на месеца се състоя за втора поредна година всенощното бдение в параклиса на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, което се организира от екипа на „Добротолюбие“. В международен план освен новините, които идваха от Шамбези, една друга ни направи може би по-голямо впечатление.  

В Конго бе извършено масово кръщение, в което в Православната вяра бяха присъединени близо 330 души. 

Първите православни в африканската държава са кръстени през 1968 г., а 70-те години са време на активна проповедническа дейност от страна на атонски монаси. Постепенно се създават православни църковни общини, строят се храмове, организират се курсове по пастирско богословие, като главен център на дейността е столицата Киншаса. В страната близо 1 милион души са приели православната вяра и на този фон преди дни дойде новината, че 70% от избитите християни през 2016 г. са от Африка.

Февруари

dsc_0505В началото на месеца всички заедно почетохме паметта на убитите от комунистите за вярата си духовници, интелектуалци и обикновени граждани. В столичната църква „Св. София“ бе отслужена панихида и бяха поменати всички, които сега стоят при Бога. През февруари стана ясно, че  един от най-почитаните духовници в столицата известен и като чудотворец – Владика Серафим Соболев ще бъде канонизиран.

Новопостроен православен храм отвори врати в Ямбол за първи път от 128 години насам. На Господския празник Сретение Господне Сливенският митрополит Йоаникий откри за богослужения и молитви храм „Успение на Пресвета Богородица” в квартал „Аврен”, в който живеят около 20 хил. жители, но досега не е имало църква.

В международен план месец февруари може да бъде определен, като повече от интересен.

В началото на месеца бе открит най-старият християнски храм  в подземен град в Турция (Кападокия).

Откритието е било направено по време на изкопни работи за изграждането на жилищна сграда в град Невшехир в центъра на Анатолийското плато. Местните власти вече са обявили, че древната църква може да се превърне в един от основните обекти за поклонение на християните. Същия месец африканската страна Габон официално призна православната църква, а скоро ще бъде построен и православен храм в столицата на страната. Същия месец Архиерейският събор на Руската православна църква включи Монголия в списъка на териториите с пребиваващи лица, върху които се простира духовната юрисдикция на РПЦ. Руският патриарх Кирил пък за първи път се срещна с папата. Това стана в Куба. Впоследствие патриарх Кирил направи и първата си визита на Антарктида.

Бившият католически архиепископ Рамзи Мусалем, осъществи забележителен преход: да доведе цялото си паство от над 60 енории в лоното на Руската Православна Задгранична Църква (РПЗЦ). Бившият архиепископ бе приет в Православната църква, ръкоположен в дяконски и йерейски чин от Митрополит Иларион, предстоятел на РПЗЦ. Той прие монашеска схима и вече е йеромонах Илия. Отец Илия, израснал в Пенсилвания, е бил част от Полската национална католическа църква, от която е и ръкоположен за свещеник.

Може би месец февруари повлече крак и на служението на един досегашен духовник – архимандрит Дионисий, който самоволно през февруари реши да сложи такса в Патриаршеската катедрала. Той се оправда, че е за туристическите фирми, но общественият отзвук накара Св. Синод на премахне това решение на архимандрита, който през май се изяви още по-абстрактно, но до май има време.

Що се касае до годишнините през февруари започнаха честванията по повод 200 годишнина от рождението на Екзарх Антим. Във Видин бе поставено началото на целогодишните тържества за Екзарх Антим, който е бил и Видински митрополит.

На 20 февруари блог „Добротолюбие“ прерасна в сайт и така станахме един от най-големите православни сайтове в страната, в който ежедневно се публикува интересна, вярна и точна информация за православието у нас и по света. За „Добротолюбие“ неведнъж се изказват митрополити, епископи, духовници, общественици, интелектуалци и изобщо всички, които са видели в сайта ни трибуната, на която ще бъдат чути. 

На 26 февруари Българската православна църква тържествено отбеляза прославлението на св. Серафим Софийски. За празника дойде и Волоколамския митрополит Иларион. Вечерта бе отслужена тържествена вечерня, а сутринта съборна св. Литургия, на която присъстваха няколко хиляди души.

Март

230720-pВ началото на месец Март патриарх Неофит замина на посещение в Москва. Той отиде там по покана на  на Руския патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Повод за визитата на патриарх Неофит от 7 до 11 март в Москва бе наградата за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”, която фонд „Единство на православните народи” присъди на Негово Светейшество за 2015 г.

На 2 март във Второ СОУ „Неофит Бозвели“ във Варна бе открит кабинет „Православни християнски ценности и традиции“.

Откриването се извърши с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Инициативата за създаването на обучение по предмет „Православни християнски ценности и традиции“ е съвместна между Варненската и Великопреславска митрополия, Община Варна, Общински детски комплекс и Регионалния инспекторат по образованието.

През март се навършиха и 45 години от кончината на приснопометния Български патриарх Кирил. 

На 22 март атентат разлюля летището в Брюксел. Тогава загинаха близо 30 души, а стотици бяха ранени. Българският патриарх Неофит изказа своите съболезнования към Белгийския крал Филип. Тогава патриарх Неофит каза: „Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели в  този тежък момент белгийския народ. От свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите.“

Около 4 часа сутринта на 23-ти март православният храм „Вси светии“ в Атина бе подпален. Очевидци тогава съобщиха, че извършителите на нападението са неизвестни, но говорели на арабски език. След като бил засечен пожарът, на мястото веднага пристигнаха коли на „Спешна помощ“, както и пожарни коли, които потушили пожара. Именно заради бързата реакция на пожарната служба бяха избегнати по-сериозни щети.

На своето редовно заседание от 29 март Светият Синод взе решение да награди Гиньо Ганев с църковен орден „Св. Йоан Рилски“ – І степен. Награждаването стана на 31 март  в Синодната палата. Отличието бе връчено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на г-н Г. Ганев за неговите заслуги за възстановяване единството на Българската православна църква и укрепването на нейния авторитет както чрез законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от него позиции.

Месецът завърши с радостната новина, че ще се започне процедура по  канонизацията на блаженопочившия Неврокопския митрополит Борис.

Повод за това е  писмото на Неврокопския митрополит Серафим, в което той предлага митрополит Борис да бъде канонизиран е предстоящата 70-годишнина от убийството на владиката.

Април

2010-demo-dyado-portrait-cutoutВ началото на април стана ясно, че Българската православна църква е единствената институция одобрена от обществото, одобрението за работата на която е по-висок дял от неодобрението – 46% срещу 21%, показват данни от национално представително проучване на „Екзакта рисърч груп“, направено между 17 и 25 март сред 1000 души. Църквата е и най-одобряваната българска институция за предишната 2015. Дали и за 2016-та ще бъде така, предстои да видим.

На 16 април  на преклонна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Опелото на митрополита бе отслужено на 3 май в Рилската св. Обител. Митрополитът бе погребан на 3 май в Рилския манастир.

В културно отношение месец април ще остане с новината, че „Археологически парк“ с новоизграден раннохристиянски храм и комплекс прилежащи паметници с национално значение от IV-VI век бе открит днес като обещаващ туристически обект в гр. Сандански, а от 18 до 21 април в Троянската св. обител „Успение Богородично“ се проведе студентски лагер.

За първа година Пасхалното Патриаршеско послание бе преведено и на жестомимичен език, та да могат всички онези православни християни, които имат проблем със слуха, да разберат Великденското послание на Негово Светейшество патриарх Неофит и така да посрещнат заедно с всички светлото Христово Възкресение.

В навечерието на Възкресение в Патриаршеската катедрала скандалният архимандрит Дионисий пък отслужи толкова странна служба, че чак в чужбина се изненадаха на неговия хъс за епископска корона. Дионисий отслужи на Велика събота богослужение в центъра на храма и раздаде Тялото Христово в ръцете на причастяващите се, а Кръвта Христови последните пиеха лично от потира. По думите на Дионисий това било древна практика и беше прав, но я отслужваше в грешно време, защото на Велика събота такава не се позволява от православния календар.

На Великден пък Дионисий изненада даже Българския патриарх.

Май

image-5Тази година посрещнахме Възкресение Христово на първи май. В патриаршеската катедрала „Св. Алекснадър Немски“ след възгласите Христос Воскресе, небето се разтресе от заря, а гвардейският оркестър засвири „Ботев марш“ – церемониал от тържествената заря-проверка, която българската армия изпълнява. В последствие се оказа, че „църковната“ „заря-проверка“ е била поръчана от архимандрит Дионисий – тогава председател на патриаршеската катедрала, а всичко това породи множество коментари в медиите. След тази случка, архимандрит Дионисий бе отстранен от поста си. 

На първи май пожари горяха в няколко православни храма в света – в сръбската катедрала в Ню Йорк „Св. Сава Сръбски“, която напълно изгоря.

Пожари горяха и в две православни църкви в Австралия – македонската „Възкресение Христово“ в Сидни и в гръцката „Благовещение“ в Мелбърн.  Горя и крило на манастира Валаам в Северозападна Русия.

В началото на месеца пък Александрийският патриарх Теодор Втори посети Кения, където ръкоположи двама чернокожи епископа. На 8 май след боледуване се престави в Господа монахиня Валентина, сестра към девическия манастир „Покров Богородичен“ в гр. Самоков, Софийска епархия, а няколко дни по-късно пък бе пребит дякон от Старозагорска митрополия. Духовникът бе нападнат в гръб от трима непознати за него мъже, които са му нанесоха удари в главата с метален предмет, а след като са го повалили на земята, са продължили да го ритат и да го удрят с ръце по тялото.

На състоялото се след два неуспешни опита заседание, на 20 май Св. Синод обсъди наличната информация относно скандализиралите обществеността действия, поведение и изказвания на архимандрит Дионисий и гласува решение.

Архиереите отстраниха Дионисий от поста му на председател на патриаршеската катедрала, наложиха му запрещение от служение и започнаха събирането на материали за църковно дело срещу него.

На 24 май пък в Европарламента в Брюксел бе излъчен филмът „Светият град – Асеновград“, чийто автор е журналистът Ангел Бончев. „Филмът „Светият град – Асеновград“, разкрива в пълнота и всички онези светии, оставили траен отпечатък в живота на всеки един от участниците в този филм.

В края на месеца в ЮАР бе направена първата копка за построяване на църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“.

Архиепископът на Претория и Йоханесбург Дамаскин (Александрийска патриаршия) отслужи св. Златоустова литургия, след което извърши богослужебния чин по полагане на основния камък на църквата и благослови присъстващите. 

Юни

dsc_1602Месец Юни мина под знака на Всеправославния събор, проведен на остров Крит. Още преди началото на събора част от поместните църкви изразиха несъгласие с някои от проекто-текстовете, които щяха да се разглеждат на събора. Това бяха Антиохийската, Сръбската, Грузинската, Руската, Александрийската и Българската патриаршии. Впоследствие Антиохийската, Българската, Руската и Грузинската църкви не отидоха на събора, което пък доведе до разделение и коментари в православния свят. Съборът се проведе, а текстовете бяха приети. На 21 юни пък беше убит православен свещеник в Естония. Убиецът е неговият син, който след като многократно е намушкал своя баща, го е и залял с киселина. Бог да прости отец Михаил.

Юли

phoca_thumb_l_dsc_0277-350x233Началото на месеца започна с новината, че бе намерен убит игуменът на Свято-Троицкия мъжки манастир, игумен Даниил. От 10 юли пък в църковното календарче вече честваме нов празник – празникът на 23-та Доростолски мъченици. Св. Литургия в чест на св. Доростолски мъченици бе оглавена Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, а в съслужение с него бяха архиереи от Св. Синод на БПЦ и представители на Поместни православни църкви.  

По покана на Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” – 16 юли 2016 г., бе посрещната част от светите мощи (ръката) на свети великомъченик Георги Победоносец.

През месец юли пък холивудският актьор Джонатан Джаксън, звезда от известен американски сериал General Hospital, заедно с Enation, музикална поп-рок група, в която той участва, издаде албум на име „Basileia ton Ouranon”. Този албум има за основна тема Православието и неговото осъществяване е станало възможно чрез спонсорството и сътрудничеството на Ватопедския манастир и игуменът му архим. Ефрем.

На състоялото се, на 20 юли, заседание на Св. Синод на Украинската православна църква, в Киево-Печорската Лавра, бе взето решение в лика на светиите да бъдат причислени Св. Йоан Светогорец и Св. Йоаникий, митрополит Киевски и Галицки. Така Украинската правослвна църква – МП се сдоби с двама нови светци.

 Август

1137831921-310x165През месец Август, мощите на свети Силуан Атонски пристигнаха в Беларус, където вярващите можеха да им се поклонят, преди да бъдат занесени за поклонение и в Русия, откъдето е родом светецът.  

На 8 август манастирът, където се помещава Синодът на Гръцката архиепископия бе нападнат  с коктейл „Молотов“.

Около три часа сутринта, местно време, неизвестни нападатели хвърлиха около десет бутилки с коктейл „Молотов“ по сградата на Гръцкия Св. Синод. Огънят повреди четири от автомолибите паркирани в двора на манастира, където се помещава Св. Синод на Гръцката православна църква. Впоследствие се оказа, че нападателите принадлежат към гръцки анархистки организации.

През месец август Троянският манастир „Успение Богородично“ беше домакин на първия фестивал на православната музика „Общение на живите“. Десетки хора от цялата страна се стекоха, за да се насладят на църковните песнопения на хорове от цялата страна и да съпреживеят красотата на музиката. Да се разкрие богатството на църковното песнопение е основната идея на фестивала. Както и да се създаде мир, спокойствие и радост в душите на гости и изпълнители.

Септември

vartolomey-zagreb-264972-810x0Във началото на септември видинчани подрещнаха дрехата на св. Петка. Тя бе донесена по повод годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи. Дрехата на светицата бе донесена от румънски духовници.  На 22 септември Благоевград бе домакин на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. На срещата присъстваха над сто духовници от Поместните православни църкви.

През септември копие на чудотворната икона на Св. Богородица Иверска пристигна в морската ни столица.

На 28 септември Св. Синод на БПЦ освободи от поста Старозагорски митрополит митрополит Галакитон, довод за освобождаването на митрополита е неговото „продължителното тежко здравословно състояние“. Изборът за двамата претенденти за Старозагорски митрополит бе исторически – за първи път той бе излъчен на живо.

В международен план месец септември започна с новината за отмяна на вековен закон в Египет. На 30 август Египетския парламент гласува промени в закона за строеж и възстановяване на християнски храмове. Макар и плаха, промяната е значителна крачка в подобряването на положението на християните в страната.

С благословението на Александрийския патриарх Теодор II на 11 септември бяха кръстени 118 души в Руанда.

През тази година се състояха някои исторически срещи и визити. Вселенският патриарх  Вартоломей посети на 9 септември Загреб, Хърватия. Историческа среща се състоя и в Аман, Йордания. Патриарсите на Антиохийската и Йерусалимската църква Йоан и Теофил се срещнаха след редицата от скандали между двете патриаршии, които доведоха и до прекъсването на евхаристийното общение. Руският патриарх Кирил и Сръбският патриарх Ириней посетиха Великобритания. Папа Франциск се срещна и с Вселенския патриарх Вартоломей и архиепископът на Атина и на цяла Елада Йероним II, през април. През септември месец духовници от Грузия организираха протест, приканващ патриарх Илия II да не се среща с римския папа, който посети Тбилиси.

Частица от светите мощи на Серафим Саровски бяха предадени на руските космонавти на 18 септември и бяха занесени на борда на Международната космическа станция.

25 септември за  първи път Руският патриарх и Московски митрополит Кирил отслужи Св. Литургия с жестомимичен превод. В южната ни съседка пък се разрази истински скандал между Министерството на образованието и Гръцката архиепископия, тъй като от министерството искаха да намалят часовете по религия. А у нас мощи на св. Лука Симферополски (Войно-Ясенецки) пристигаха в България.

В началото на месец октомври екипът на „Добротолюбие“ започна излъчването на православно публицистично онлайн предаване – „Православието днес“, което бе посрещнато радушно от вярващите както в страната, така и извън нея. Сайтът „Добротолюбие“ стана и първият православен сайт в страната, който подготвя и публикува православно онлайн предаване.

Октомври

531086760-360x270През месец октомври за първи път на български прозвуча светата литургия в Атланта, щата Джорджия в САЩ. На 28 октомври 2016 г. на 93-годишна възраст се престави в Господа архимандрит Лукилиан Илиев Дамянов, дългогодишен протосингел на Неврокопската света митрополия.

В международен план Унгария се превърна в първата държава, чието правителство открива специална служба, насочена към християните, преследвани в Близкия Изток и на територията на Европа.

Археолози премахнаха мраморната облицовка и за пръв път от векове стигнаха до скалата, на която се смята, че е било положено тялото на Господ Иисус Христос. Откритието е свързано със започналите това лято реставрационни работи около най-свещеното за християните място.

Ноември

image-6Не може да не отбележим наградата на младите журналисти от „Кандилце“ в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се провежда в памет на Вероника Герин се състоя на 2 ноември 2016 г. в зала „22 септември“ в община Благоевград.

На 8 ноември  пък се навършиха 68 години от зверското убийство на Неврокопския митрополит Борис, а няколко дни по-късно Света Гора – Атон дари мощи на св. Мина на Софийска митрополия. Този месец беше  посрещната и иконата на Св. Богородица Всецарица в храм „Св. св. Кирил и Методий“, кв. „Красно село“.

Столичният свещеник Методи Корчев стартира „Срещи с Православието“, в което говори за православието, духовността и църквата в радиопредаване в радио „Зорана“. На 24 ноември бе отбелязана 1100 годишнината от успението на свети Климент Охридски. По повод празника честната му глава бе посрещната в България. А в края на месеца се разделихме с Иван Обрешков – богослов и дългогодишен столичен църковен певец. Той почина на 27 годишна възраст.

На 20 ноември митрополитът на Едеса Йоил освети новопостроена църква в Северна Гърция. Тя е посветена на св. Паисий Светогорски.  През месец октомври т.г. приключи и изграждането на още един храма посветен на св.Паисий Атонски и Порфирий Кавсокаливит.

През 2016 г. на общо 147 църкви са били или е направен опит да бъдат осквернени през тази година. 138 от осквернените обекти принадлежат към християнски деноминации, като по-конкретно 137 са съобственост на Православната църква и една на римокатолическата. Осквернени са също четири обекта на юдейската общност и една на мюсюлманската. Това сочи доклад за иницидентите насочени срещу религиозни места в Гърция. От друга страна за първи път откакто ислямисти завладяха гр. Башика в Северен Ирак зазвъняха църковни камбани.

На 18 ноември 2016 г. Вселенският патриарх Вартоломей е заплаши да прекъсне евхаристийно общение с епископите, които критикуват събора в Крит. Това става ясно от писмо изпратено от Вартоломей на Гръцкия архиепископ Йероним. Кипърският Архиепископ Хризостом II пък обмисля създаването на детски градини, начални и средни училища за „защита на децата от хомосексуалността“.

Декември

dyado-kalinik-3На 1 декември се навършиха 128 години от блажената кончина на Негово Блаженство Антим, първи Български екзарх и пръв Видински митрополит. Тази година Никулден бе отбелязан с две важни събития: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний дари св. миро от гр. Бари, където се пазят мощите на св. Николай, храм „Св. Николай Мирликийски“ в Стара Загора. В същото време мощи на св. Николай Мирликийски бяха посрещнати в църквата „Св. Николай“ в кв. Връбница.

През месеца бяха проведени и канонични избори за Старозагорски митрополит. Двамата издигнати кандидати бяха Траянополският еп. Киприан и Месемврийският еп. Яков, като за Старозагорски митрополит бе избран епископ Киприан. Той бе въдворен от  Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В края на месеца митрополит Киприан стана и временно управляващ Врачанска епархия.

В края на месец декември бяха извършени и две епископски хиротонии.

image-2На 18 декември, в катедралния храм „Св. Александър Невски“, бе извършена хиротонията на главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим. Той бе ръкоположен за епископ с титлата „Мелнишки“, а на 20 в гр. Пазарджик бе извършена и тази на архим. Яков, досегашен архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. Той бе ръкоположен с титлата „Константийски“.

На 26 декември, рано сутринта почина Врачанският митрополит Калиник. На извънредно заседание Св. Синод определи наместник на Врачанска епархия до избирането на нов митрополит да бъде Старозагорският митрополит Киприан. На  28 декември приснопаметният митрополит Калиник бе погребан в храм „Св. Николай”, редом със своите предшественици Константин, Климент и Паисий Врачански.

Месец декември ще остане в историята и с трагедията в с. Хитрино. 

През месец декември започнаха строежите и обновлението на редица храмове: най-големият гробищен парк във Варна край с. Тополи ще има храм за траурни ритуали, изграден изцяло с частни средства, четири нови църкви се строят в община Монтана, нова църква се строи в село Джигурово, община Сандански. В същото време църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Ямбол е сред номинирате за ежегодния конкурс „Сграда на годината“.

Към важните събития трябва да отбележим и филмът „Съвременни чудеса“ за Игуменията на Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ Валентина Друмева.

da508ea2a264a3cda7240133a831b29aДве чудеса се случиха през месец декември. На Атон в Дохианрския манастир, ням по рождение проговори пред чудотворна икона на Божията Майка Скоропослушница, За необикновен феномен съобщава митрополията на о. Родос. Течност подобна на кръв е потекла от икона на св. Нектарий Егински. Сместа се стича от ръцете на светеца.

Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий изрази мнение, че Сръбската православна църква е длъжна да напусне Световния съвет на църквите. На 22 декември в Грузия пък бяха канонизирани и причислени към лика на светиите петима подвижници: благоверните царе Баграт III, Соломон I, Католикос-Патриарх на цяла Грузия Калистрат, игумения Нина (Амилахвари) и схиигумения Тамара (Марджанишвили), първата игуменка на женския Серафимо-Знаменски скит.

Нов закон в Султанство Бруней забрани публичното честване на Рождество Христово.

В настоящата година в света са убити около 90 000 християни, а 70 процента от убитите са от Африка, това посочва ежегодния доклад посветен на състоянието на християнството в съвременния свят, направен от  Center for Study of Global Christianity.

Така видяхме ние изминаващата 2016-та година. През новата си пожелаваме по-малко скандали, по-малко терор, повече радост и любов, както и истинска и вяра.

Обзора направиха:

Ангел Карадаков

Божин Дончев

Николина Александрова

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...