Начало / Uncategorized / След отпадането на 50-годишна забрана в Куба има недостиг на Библии

След отпадането на 50-годишна забрана в Куба има недостиг на Библии

В Куба има недостиг на издания на Библията, хората се нуждаят от нея, след като отпадна актът за забрана за разпределението на Библията в страната, който действаше в продължение на 50 години. Сега Библията се търси необичайно много, особено в т. нар. „домашни църкви“, където имат една Библия за 40 души, споделя Charismanews.

„Хората искат да получат свое копие“ – казва Жуел Допико, ръководител на Кубинския съвет на църквите, който разпространява безплатно Библии в Куба. „Ако декларирате, че се раздават Библии  идва огромна тълпа от хора и са достатъчно екземплярите, и ще дойдат и вярващи и невярващи „, казва той.

Инициаторите на фонда „Библията за Куба“ разпространяват копия на Свещеното Писание главно след първия вторник след „Деня на благодарността“, националният празник на САЩ, който се чества на четвъртия четвъртък от ноември. Към днешна дата, те са успели да разпределят около 40 хиляди Библии в Куба, но това е капка в морето, казва Допико.

В близко бъдеще се планира да се доставят не по-малко от 50 хиляди Библии до Куба за разпространение в църкви, библиотеки и затвори.

Тази година „Библия за Куба“ планира да разшири своята дейност и да донесе за деца и за образователни нужди издания на Библията за свещеници. Но търсенето все още е толкова голямо, че е трудно да се получи Библията, а цената и е изключително висока. Библиотеките, разбира се, дават Библията, но желанието на хората да получат достъп до Божието слово е толкова голямо, че понякога грешат и крадат свещените книги от рафтовете на библиотеката.

„В Националната библиотека ние открихме само няколко копия на Библията, казва Допико. Когато попитахме в библиотека от колко Библии се нуждаят, те казаха 200 копия, но след това добавиха, че имат 100 работници и всеки иска да получи Библията. И такива случаи са много. „

За разлика от много от развиващите се страни, в Куба почти няма неграмотност и има глад за Божието Слово. В резултат на това хората трябва да се събират в  така наречените „домашни църкви“, където често има само един Библия за 40 или повече души. „Те винаги имат нужда от Библия и друга християнска литература, – казва Жозе Монтес, главен администратор на Кубинския съвет на църквите. – И често става така, че ние нямаме какво да им дадем. И важното е, че това, което те искат не е толкова много – Библията, за лична употреба, за да я споделят с другите, че даже и за вероучение.“

За Николина Александрова

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...