Начало / Uncategorized / Какво ни чака в новогодишните късмети?

Какво ни чака в новогодишните късмети?

Българите имаме обичай да правим баница с късмети за новогодишната нощ, за да разберем какво ни предстои в идващата година. Неминуемо сред изредените здраве, работа, учение в някои баници ще намерим и „късмет“.

Старецът Клеопа Илие в една от своите беседи говори, за това което ние наричаме късмет:

 „Виждам, че в някой поменици сте посочили беса Късмет, пишейки: „За късмет на дъщерята”, „За късмет на сина”, „За късмет на семейството”. За какво сте ми вписали дявола в поменика?

Знаете ли, кой е бил Късмет? Това е бил най-големият демон, който е погубил милиони души. Молох, или „Късмет”, е бил богът на щастието у римляните, шумерите и картагенците. Какъв е бил този бог Молох, или „Късмет”, както го наричаме днес? Статуята му, изваяна от мед и сребро, е била превозвана на каручка с две колела. От страната на гърба е имал медна пещ, а пред него – меден тиган; отзад в Късмета са хвърляли дърва, докато изваянието не се нагорещи. Жреците му са носели в ръцете си брадви, големи и наострени.

Каква жертва е приемал Късметът? Само кърмачета от ръцете на майките им. Идват в селото, където живееш. Бутат колесницата на Късмета с тигана, нагорещен до червено, и викат, пляскайки с ръце: ”Който иска късмет, да донесе жертва на Късмета!”. И чуй безумните жени, които говорили една на друга: „Кумице, ще дадеш ли детето си?”, – а оная отговаряла: „Ще дам, за да имаме късмет!”. Вземала жената детето от ръцете на бащата, слагала в ръцете на идолослужителя, който го разрязвал на парчета и слагал в тигана на Късмета, за да се поизпържи. Така до 40-50 деца слагал на един път в този тиган”.

Старецът Клеопа Илие, Румънски чудотворец

1912-1998 г.

Снимка: zajenata.bg/

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...