Начало / Новини / Патриарх Вартоломей: Нека 2017 година да бъде година на защита на сакралността на детството

Патриарх Вартоломей: Нека 2017 година да бъде година на защита на сакралността на детството

„Отправям апел към всички да зачитат идентичността и сакралността на децата“. Това е призивът отправен от Вселенския патриарх Вартоломей в Рождественското му послание в което обявява идната 2017 за „Година на защита на сакралността на детството“.

„За съжаление – посочва патриархът – Евангелието за Раждането на Иисус се възвестява все още в един свят, в който отеква шума на оръжията, където извършваното насилие е за сметка на хората и народите, където господстват неравенството и социалната несправедливост.

Не е допустима ситуацията в която се намират безброй деца, жертви на военни конфликти, на объркани ситуации, на различни форми на експлоатация, на преследвания и дискриминация, на глад и бедност и болезнени лишения.

Патриарх Вартоломей припомня визита си заедно с папа Франциск и архиепископ Йероним на остров Лесбос през април т.г., където докоснаха с ръка „превратностите на бежанците и мигрантите и по-специално острите проблеми на страдащите деца, невинни и беззащитни жертви на насилието от войната, на расовата и религиозна дискриминация и несправедливостта“, чийто брой се увеличава постоянно.

epa1709877_articoloЕто защо – подчертава Вселенският патриарх – „Рождество Христово е призив и апел да положим грижи за децата, да защитаваме тези уязвими жертви и да зачитаме сакралността на детството“. Но според патриархът

„децата са заплашени също и в развитите страни по причина на кризата в брака и семейството и за „упражняваното физическо и психическо насилие“.

Патриархът посочва, че особено вредни за децата са телевизията и интернет. Припомняйки финалния документ от Светия и Велик събор патриархът отправя апел „към всички да зачитат идентичността и сакралността на децата“ пред световната мигрантска криза, бича на детската смъртност, детският труд, физическите и психологически насилия, пред опасностите от консуматорството.

Ето защо – завършва патриарх Вартоломей –

„обявяваме 2017 за Година на защитата на сакралността на детството, призовавайки всички да признаят и зачитат правата и интегритета на децата“.

По информация на Радио „Ватикана“

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...