Начало / Новини / В Султанство Бруней е забранено публичното празнуване на Рождество Христово

В Султанство Бруней е забранено публичното празнуване на Рождество Христово

Властите в Султанство Бруней са забранили публичното честване на Рождество Христово, пише британският вестник The Independent.

Християните имат право да празнуват Рождество Христово само в собствените си домове. Новият закон, който бил обнародван наскоро, напълно забранява публичното празнуване на рождественските празници, включително коледната украса и надписи. За нарушителите е предвиден пет години затвор. 

Забраната на празнуването на Рождество Христово идва от ислямските лидери на бившата британска колония, които се страхуват местните мюсюлмани да не започнат да имитират начина на живот на християнските народи на запад. 

Султанство Бруне с официално название Бруней Даруссалам е държава в Азия, разположена на остров Борнео (Калимантан) в Южнокитайско море, граничи с Малайзия. Националният празник на страната е 23 февруари. Член е на британската Общност на нациите от 1984 г. Според Ислямския силсилах (книга за унаследяването на престола) първият султан на Бруней е Алак Бетатар. Той открадва и се жени за дъщерята на султана на Джохор. Разцветът на султанство Бруней датира между 15 и 17 век по времето на султан Болкиах, известен като „пеещият адмирал“ .

Тогава Бруней владее северозападното крайбрежие на Борнео и южните Филипини. Следва период на разпад, дължащ се на вътрешни противоречия, европейска колониална експанзия и пиратство. През 1888 г. Бруней става британски протекторат, но запазва султаната като форма на официално управление; от 1906 г. британската корона назначава резидент-администратор, който пребивава в Бруней сити. На 1 януари 1984 Великобритания освобождава султаната Бруней от британския протекторат; на 23 февруари 1984 г. страната се провъзгласява за независима.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...