Начало / Новини / Погребаха митрополит Калиник

Погребаха митрополит Калиник

Днес Патриарх Неофит пристигна в престолния град на овдовялата Врачанска епархия заедно с митрополитите от Светия Синод на БПЦ, за да вземе участие в опелото и погребението на приснопаметния митрополит Калиник.

Заупокойната богослужба бе отслужена в храм „Св. Николай”, в който ще бъде и погребан редом със своите предшественици Константин, Климент и Паисий Врачански.

„Богу било угодно в тези пресветли дни, когато цялата Църква живее под знака на радостта от Рождеството на Богомладенеца, да се простим с обичния наш събрат Врачанския митрополит Калиник. С монаха, духовника и архипастиря, посветил целия си съзнателен живот на Христа Иисуса и на мисията на Неговата света Църква, оставяйки ярка диря в историята на своята обична Родина и на родната ни Православна църква. С архиерея, който беше изобилно дарен от Бога с мъдрост и дълголетие и който независимо от бурното и сложно за Църквата и народа ни време, въпреки всички изкушения и изпитания, през които трябваше да преминем заедно, запази своята вярност към църковното единство и не позволи допуснатото поради външни за Църквата стихии разединение да продължава и да се задълбочава.“

каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на опелото на новопреставилия се Врачански митрополит Калиник. На извънредно заседание Св. Синод определи наместник на Врачанска епархия до избирането на нов митрополит да бъде Старозагорският митрополит Киприан, който 8 години бе викарий на епархията.

По информация на Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ

Снимка: Дарик

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...