Начало / Новини / Варненец изгради храм с акция „Цветя за църква“

Варненец изгради храм с акция „Цветя за църква“

Най-големият гробищен парк във Варна край с. Тополи ще има храм за траурни ритуали, изграден изцяло с частни средства. Сградата от 150 кв. м вече е готова и измазана отвън, а над медния й купол е поставен черен кръст, видя „Труд“.

Строежът започна преди 2 г. ексцентричният варненец и лидер на Партията на българските мъже Росен Марков. Силно набожен, той воюва 5 г., за да получи разрешение от общинския съвет да ползва 3 дка до главния вход за бъдещия храм „Св. Архангел Михаил“.

През есента на 2014 г. теренът бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който положи и основният камък. „Нито лев от местната хазна или църквата не съм ползвал. Не съм отварял и сметки за дарения“, категоричен бе Марков. Пари за храма той събира с акция „Цветя за църква“, като заделя част от оборота на сергията си за цветя до входа на гробищата.

Не е водил точна сметка за вложените до момента средства, но твърди, че са поне колкото за три апартамента. Сега събира пари за вътрешното обзавеждане на храма и прокарването на комуникации, като е убеден, че ще приключи проекта в указания на табела отпред срок от 5 г.

Автор: Даниела Фархи, в-к „Труд“

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...