Начало / Новини / Сливенска митрополия осъди вандалския акт над паметника на Сливенския митрополит Серафим

Сливенска митрополия осъди вандалския акт над паметника на Сливенския митрополит Серафим

В навечерието на най-големия християнски празник Рождество Христово, когато православните християни с радост очакват раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос, във Фейсбук се появиха снимки, от които се вижда как двама младежи от ромски произход се гаврят с паметника на първия Сливенски митрополит Серафим.

Сливенска митрополия категорично осъжда действията на двамата младежи осквернили паметта на първия Сливенски митрополит Серафим, спасил гр. Сливен от опожаряване от ордите на Шефкет паша по време на Априлското въстание; първият следосвобожденски кмет на гр. Сливен и първият председател на дружеството „Червен кръст” в България.

Този акт на двамата младежи не е случаен. Той е резултат от хибридната война, която десетилетия се води против Българската православна църква и е поредното кощунство против нея, чиито светини – църкви, манастири, паметници, гробищни паркове и други свещени места, многократно вандалски са поругавани и ограбвани.

Призоваваме компетентните държавни органи , своевременно да издирят тези лица, които да получат заслужено порицание за респект и на други техни последователи.

Сливенска митрополия приканва православните християни да имаме мир в сърцата и душите си, защото и сам Господ е казал: „в света скърби ще имате, но дерзайте аз победих света” и с радост да посрещнем светлото Христово Рождество.

Източник: Официален сайт на Сливенска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...