Начало / Новини / Ръкоположиха архим. Яков за епископ

Ръкоположиха архим. Яков за епископ

В Пазарджик днес бе извършена втората епископска хиротония, тя бе на архим. Яков, досегашен архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. 

Хиротонията бе извършена по време на тържествената архиерейска св. Литургия в деня, в който Църквата чества апостолския мъж св. Игнатиий Богоносец. Св. Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, с когото съслужиха и съучастваха в хиротонията на Константийски епископ Яков синодалните архиереи: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и епископите: Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на Троянския манастир, Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, Агатополски Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, а също свещенство от Пловдивска епархия и страната.

В словото си към новопроизведения Константийски епископ Яков Пловдивският митрополит Николай му завеща да пази чиста православната вяра, да пази високото си призвание, да помни, че Божията благодат „се в немощ проявява“ и да дерзае с упованието във всегдашната Божия подкрепа – по примера на пленителното и достойно служение на днес чествания светител Игнатий Богоносец.

В отговора си Константийският епископ Яков подчерта, че най-свято ще пази Православието – в безропотно послушание към епархийския си архиерей и Св. Синод и в непрестанна грижа за духовния напредък и вечното спасение на повереното му паство.

От името на Светейшия Българския патриарх поздравително слово прочете Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, с което той предаде на новопроизведения български епископ отеческото и първосветителско благословение на патриарх Неофит – за доброплодно служение в името на Св. Троица и в помнене, че епископът е служител, поставен да се грижи за спасението на вярващите в единствената истинска Христова Църква – Православната!

Митрополит Николай връчи на Константийския епископ Яков епископски жезъл, даде отпуст на св. Литургия и отново поздрави всички присъстващи като специално благодари на своите събратя архиереи – за солидарното и благодатно съслужение на св. Църква и за единодушната им подкрепа за това Пловдивска епархия и Пловдивска митрополия да се сдобият с втори викарен епископ – за всеобща полза и душевно спасение.

По информация на Официалния сайт на Св. Синод.

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослужебни текстове ще бъдат преведени на суахили

Тази седмица Missionary Home Society обяви, че различни православни текстове от творенията на св. Отци, както ...