Начало / Новини / Ръкоположиха архим. Яков за епископ

Ръкоположиха архим. Яков за епископ

В Пазарджик днес бе извършена втората епископска хиротония, тя бе на архим. Яков, досегашен архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. 

Хиротонията бе извършена по време на тържествената архиерейска св. Литургия в деня, в който Църквата чества апостолския мъж св. Игнатиий Богоносец. Св. Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, с когото съслужиха и съучастваха в хиротонията на Константийски епископ Яков синодалните архиереи: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и епископите: Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на Троянския манастир, Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, Агатополски Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, а също свещенство от Пловдивска епархия и страната.

В словото си към новопроизведения Константийски епископ Яков Пловдивският митрополит Николай му завеща да пази чиста православната вяра, да пази високото си призвание, да помни, че Божията благодат „се в немощ проявява“ и да дерзае с упованието във всегдашната Божия подкрепа – по примера на пленителното и достойно служение на днес чествания светител Игнатий Богоносец.

В отговора си Константийският епископ Яков подчерта, че най-свято ще пази Православието – в безропотно послушание към епархийския си архиерей и Св. Синод и в непрестанна грижа за духовния напредък и вечното спасение на повереното му паство.

От името на Светейшия Българския патриарх поздравително слово прочете Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, с което той предаде на новопроизведения български епископ отеческото и първосветителско благословение на патриарх Неофит – за доброплодно служение в името на Св. Троица и в помнене, че епископът е служител, поставен да се грижи за спасението на вярващите в единствената истинска Христова Църква – Православната!

Митрополит Николай връчи на Константийския епископ Яков епископски жезъл, даде отпуст на св. Литургия и отново поздрави всички присъстващи като специално благодари на своите събратя архиереи – за солидарното и благодатно съслужение на св. Църква и за единодушната им подкрепа за това Пловдивска епархия и Пловдивска митрополия да се сдобият с втори викарен епископ – за всеобща полза и душевно спасение.

По информация на Официалния сайт на Св. Синод.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...