Начало / Новини / Излъчват филм за игумения Валентина от Калоферския манастир

Излъчват филм за игумения Валентина от Калоферския манастир

Филмът „Съвременни чудеса“ е за Игуменията на Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ Валентина Друмева, съобщава karlovo.tv.

Тя е сред онези наши съвременници, които без много шум около себе си, се опитват да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите. На картата на популярните манастири в България няма да намерите Калоферския девически манастир, но в него от 24 години има Неделно училище. Игумения Валентина се е заела с апостолската мисия да преподава вероучение. След дългите атеистични години интересът сред калоферци се оказва изненадващо голям- свидетелстват участници във филма. В най-силните години училището се посещава от над 200 деца годишно. Заради тях, монахинята  създава и учебник по вероучение в четири части  под заглавието „Жития на светиите за деца“. Така манастирът си връща мястото на духовно средище в региона, каквото е бил през вековете назад.
Магнетичната монахиня Валентина Друмева, въпреки напредналата си възраст, и днес продължава да въвежда в тайнството на християнството много млади хора, сред които са и децата на нейните първи ученици. Тя няма духовно образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си. „Филмът е за сложния избор между математиката и манастира, за вярата и сложната мисия да се съхрани през 21-ви век“- казва авторът на филма Мариета Фидосиева.
Зад манастирските стени монахиня Валентина се отдава и на сериозна изследователска дейност. Тя е автор  на повече от 40 книги – документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е съдбата на 468 Божии служители, 92-ма от които са убити от режима. Всяка от тези истории е  разтърсваща, но монахинята успява да  ги разкаже правдиво и интересно, без да ги политизира. „Във филма Игумения Валентина Друмева разказва за апостолските усилия, които е положила в продължение на две години, за да събере историята на гонените свещеници. Тя е обикаляла от църква на църква цялата страна, за да остане в паметта геройството на тези пазители на вярата“- разказват авторите на филма и изграждат сложния й образ на базата на лични и свидетелски разкази.
Игумения Валентина Друмева е изключително интересна личност, с много богати познания в духовната сфера. Тя е на 82 години, но остава активна в изпълнението на основната мисия, на която е отдала живота си – християнското просвещение на българите. „Смятам, че целта на поредицата „Съвременници“ е да покаже именно такива личности от различни области на живота“- казва Мариета Фидосиева, и обещава, че зрителите ще имат уникалния шанс да надникнат не само зад манастирските порти, но и в един живот, който е истинско съвременно чудо.
Гледайте документалният филм „Съвременни чудеса“ в понеделник (26 декември) от 21:45 часа в поредицата „Съвременници“ по БНТ2!

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...