Начало / Новини / Митрополит Амфилохий призова Сръбската църква да напусне Световния съвет на църквите

Митрополит Амфилохий призова Сръбската църква да напусне Световния съвет на църквите

Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий смята, че Сръбската православна църква е длъжна да напусне Световния съвет на църквите, пише Православие ру.

Това мнение и изказал митрополитът на срещата на епископите на СПЦ в Северна и Южна Америка. Срещата се е състояла на 8 декември в сръбския манастир свети Сава в Libertyville, Илинойс, САЩ. Митрополитът е изразил мнението на епархийския съвет на Черногорската и Приморска митрополия, че Сръбската църква е длъжна да напусне от Световния съвет на църквите, както е било решо още през 1997 г.

Според митрополит Амфилохий Сръбската църква трябва да напусне организацията, защото са „очевидни новите течения на догматическо и морално разслабление в редиците на някои християнски деноминации, като женско духовенство, гей бракове и т.н.“ По думите на митрополит Амфилохий това желание ще бъде направено и достояние на Архиерейския събор на Сръбската православна църква. 

Митрополит Амфилохий е заявил още, че Сръбската църква смята да създаде още една епархия в пределите на Северна и Южна Америка.

През 1998 г. Българската православна църква прекъсва участието си в организацията „Световен съвет на църквите“. „След цял век православно участие в икуменическото движение и половинвековно присъствие в Световния съвет на църквите (ССЦ), не се наблюдава задоволителен напредък в многостранния богословски диалог между християните. Напротив ­ разривът между православните и протестантите става все по-голям, заради нарастването на десетки нови секти в лоното на определени протестантски църкви, които смущават православното съзнание на християните не само у нас, но и във всички православни страни, като се открояват и много отклонения от първоначалния замисъл на ССЦ. Във връзка с гореказаното Св. Синод на БПЦ в пълен състав в заседанието си на 9 април 1998 година реши да прекрати участието си в ССЦ, имайки предвид отклоненията на ССЦ, а също и това, че БПЦ през последните години не е правила съзнателно вноски към ССЦ и не е участвала в свикваните от тях конференции и беше замразила своето участие в ССЦ“, се казва в тогавашното решение на Св. Синод на БПЦ-БП.

За Ангел Карадаков

Виж още

Хиротония на Главиницкия епископ Макарий

На 26 юни в Неделята на всички български светии в Троянската св. Обител бе извършена ...