Начало / Новини / Въдвориха с литургия старозагорския митрополит Киприан

Въдвориха с литургия старозагорския митрополит Киприан

След първата си божествена света литургия в катедралния храм „Св. Димитър“ вчера сутринта новият старозагорски митрополит Киприан бе въдворен официално от пратеника на Светия Синод – Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, и зае своята митрополитска катедра.

Както е известно, дядо Антоний управляваше временно няколко месеца Старозагорската епархия, за да организира и проведе каноничния избор на двама кандидат-митрополити, от които Светият Синод избра новия старозагорски владика Киприан. Преди службата новият старозагорски митрополит се е срещнал със своя предшественик дядо Галактион, който се оттегли от богослужебните си задължения по здравословни причини, но ще продължава да живее в митрополитския дом под грижите на новия му стопанин. В знак на уважение и почит митрополит Киприан е целунал ръка на дядо Галактион и е получил неговото благословение, разкриха близки до бившия вече старозагорски митрополит.

Дядо Киприан се е поклонил и на гроба на покойния старозагорски митрополит Панкратий, чиито останки почиват в двора на катедралния храм. На площада пред храма „Св. Димитър“ новият митрополит беше посрещнат тържествено от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Георги Ранов, от общински съветници, духовници и много миряни. Дядо Киприан пожела на всички крепко здраве, духовна бодрост, много радост и щастие и благи плодове и успехи във всяко добро дело.

Матей БОНЕВ, Стандарт

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...