Начало / Uncategorized / Един художник от гр.Газа в опит да запази християнската вяра

Един художник от гр.Газа в опит да запази християнската вяра

В Газа днес са останали само около 1200 християни – незначителна част от населението на територията, контролирана от „Хамас“, но художникът Назер Джелда прави всичко възможно, за да запази своето голямо християнско наследство. В неговото студио в сърцето на Газа, на един хвърлей от древна православна църква от 5-ти век, той работи усилено с длето и четка, създава фигури на светци, релефи с библейски сцени и иконописни образи на Иисус, Мария Магдалина, светите апостоли и светци.

„Аз нося  духовно послание към хората чрез вярата – казва Назер, 57-годишният енориаш на местната православна църква. Стремя се да я направя видима за хората,  да видят светостта със собствените си очи, а не само да я възприемаме чрез текста „. Всички стени в дома му са покрити с икони, но много от тях са просто поставен върху диваните, подпрени на стените, някои украсяват 150-годишното руско пиано. В допълнение към иконите и скулптурите Назер е образован и в областта на музиката – той свири на пиано, акордеон и китара.

Колкото по-близо сме до Рождество, той работи по-усилено,  за да приготви подаръци за приятели, роднини и познати. Независимо от факта, че Назер работи като художник в продължение на 35 години, той не продава иконите си,а просто ги раздава в дните около християнските празници, рождени дни, сватби и други събития. Въпреки това, той скоро се надява да открие изложба с творбите си.

254267-b

В следващите дни, той също се надява да се присъедини към 800 християни, живеещи в Газа, на които властите трябва да дадат разрешение да посетят Витлеем, за да се поклонят на мястото на Иисусовото рождество. „Помолихме за разрешение, и ако ни дадат, надявам се да се видя там със семейството си“ – казва Назер. Въпреки раздялата с четирите си деца, той е решен да продължи да живее в Газа, въпреки масовото изселване на християни през последното десетилетие, което се дължи на задълбочаването на икономическите трудности и несгоди.

Християните в Ивицата Газа обикновено живеят в добри отношения с мюсюлманските си съседи, макар че е имало случаи на отделни фанатични салафистки атаки срещу християнски храмове. Тези атаки са осъдени от представителите на ислямисткото движение „Хамас“, което държи властта в Ивицата Газа от 2006 год. Властите се опитват да направят, така че християнската общност  да се чувства в безопасност и под защита. Лидерите на ислямисткото движение от време на време посещават трите християнски църкви в Газа, за да успокоят християните и да укрепят междурелигиозните отношения.254268-b

Но Назер признава, че икономическата ситуация се влошава в резултат на блокадата от страна на Израел и Египет, което води до спад в търговията, увеличението на цените и на общата атмосфера на песимизъм и дори отчаяние. Въпреки всичко това, Назер продължава да живее сам в къщата си със бяла врата, която е украсена със син кръст, и каза, че никога няма да го напусне. „Живял съм в този град 54 години. Имам прекрасни и братски отношения с местните мюсюлмани. Газа – това е моята родина и красив град и аз никога няма да го напусна. Аз тук не съм чужденец. „

Източник: http://www.pravoslavie.ru/

За Николина Александрова

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...