Начало / Новини / Вселенският патриарх Вартоломей заплаши да прекъсне евхаристийно общение с епископите, които критикуват събора в Крит

Вселенският патриарх Вартоломей заплаши да прекъсне евхаристийно общение с епископите, които критикуват събора в Крит

Вселенският патриарх Вартоломей е заплашил да прекъсне евхаристийно общение с епископите, които критикуват събора в Крит. Това става ясно от писмо изпратено от Вартоломей на Гръцкия архиепископ Йероним от 18 ноември 2016 г., което писмо, угодно не е забелязано от родните ни прицърковни медии.

Безпокойството на Вселенския патриарх е причинено от дейността на гръцки духовниции и миряни. По думите на патрирах Вартоломей разхождайки се из медиите и Поместните православни църкви тази група духовници подтикват православния народ към „оспорване на решенията от успешния Свят и Велик събор“. 

Предстоятелят на Вселенска патриаршия признава големия брой противници на събора в Крит, като нарича дейността им „вредна“, „причиняваща смущение“ и „нечестива“. Вартоломей изразява недоволство и от посещението на група духовници начело с почестния професор на Солунския университет протопрезвитер Теодор Зисис в Грузия, България и Молдова.

Вартоломей посочва и двама епископи от Гръцката архиепископия, които също изразяват своето мнение против състоялия се събор в Крит. Това са  Пирейският митрополит Серафим и Калаврийския Амвросий. Патриархът призовава Атинския архиепископ да предприеме недлежните мерки по увещаване и предупреждаване на „действащите антицърковно и  антиканонично“ духовници, поставайки ги пред заплаха от „налагане на сакнции, предвидени от свещените канони“. 

В края на писмото си Вселенският патриарх Вартоломей моли предстоятеля на Атинската архиеписопия да обърне внимание на духовниците, които критикуват събора в Крит, „защото иначе Вселенска патриаршия ще бъде принудена да пректрати с тях църковно и евхаристийно общение“. 

253970-p

По информация на Православие. ру

За Ангел Карадаков

Виж още

Организира се международна онлайн конференция на тема – „Църква, идеология и трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в ...