Начало / Uncategorized / Kак светците са се борили с помислите и вражеските коварства?

Kак светците са се борили с помислите и вражеските коварства?

Мир вам и спасение, драги … !

Поздрав на С. П. и съпругата и на Т.

Вие вероятно се учудихте, че принудих Д. М. да дойде с О. Д. М. не би дошла без О., но само с нея, и то много трудно, по особеното настояване на роднините тя се съгласи да дойде за два-три дни.

Тя не би могла да дойде по друго време, тъй като иска да постъпи на работа. И аз, и О. трябваше много да изтърпим от Д. М. Мисля, че нейното пътуване не бе без полза. Не е възможно да се преборят изведнъж клеветите на нашето време, но аз се старах да ù внуша правилно отношение към тях и средството, с което да се избави от тях. Всичко ще зависи от нея. Тя разбира добре, призна грешката си и обеща да се бори. Ако удържи обещанието си — ще излезе от борбата с духовно богатство, ако не се бори, а закостенее в своето състояние — може много да се повреди.

Моля ви да се помолите усърдно за нея и при случай много внимателно да ù напомните как св. угодници са се борили с помислите и с другите вражески коварства, колко хитър е врагът, как приема вид и на ангели, и на хора, и на зверове и пр. и всячески търси да ни погуби.

Средствата за борба са: 1) отхвърляне със сила (с гняв) внушенията и помислите от врага и 2) призоваване помощта на Господа Спасителя, винаги със съзнаване на собствената немощ и греховност. Постояното внимание над своята душа, нежеланието да се беседва с греховните и дори с празните мисли и образи, призоваването името на Иисуса Христа от все сърце — това може да издигне човека на високо стъпало от духовната стълба. Мнозина така са се научили на Иисусова молитва на сърцето.

Как сте със здравето? Господ мълчал, когато Го обвинявали и не спорил, а понякога обяснявал за полза на слушателите, ала ако не приемали думите Му, се отдръпвал. Трябва да се учим повече да мълчим и с език, и с ум. Мир вам. Простете. Прося вашите св. молитви. Господ да ви благослови и да ви спаси.

Всички тукашни поздравяват м. В. и питат кога ще дойде.

Любещ ви Н.
28/VI–49 г.

Игумен Никон (Воробьов)

Писма до духовните чеда

Източник: http://petkohinov.com/

снимка: http://www.pemptousia.gr/

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...