Начало / Новини / Изборът на нов Строзагорски митрополит е тема на брой 6 на „Православието днес“

Изборът на нов Строзагорски митрополит е тема на брой 6 на „Православието днес“

Утре в сградата на Св. Синод ще се случи историческо събитие. Там ще бъде избран новият Старозагорски митрополит. Миналата неделя бяха избрани двамата кандидати за поста на предишния митрополит Галактион.

За изборите на митрополити, устава на БПЦ и какво ще се случи другата неделя си говорим с Александра Карамихалева, която е началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод. Тя ще ни разясни повече за това какво казва уставът на Българската църква при избора на митрополит, както и кога да очакваме въдворяването на новия митрополит в гр. Стара Загора.

В историческата ни рубрика си говорим за един интересен църковен скандал от 1939 година, в който ще видим как добрите намерения, когато не са в съгласие с духа и традициите на Църквата, могат да предизвикат сътресения между нейните членове. По време на Рождественските празници (тогава през януари) през 1939 година сред членовете на Светия Синод се разпространява една брошура със заглавието „И аз съм комунист“. Текстът на брошурата е факсимиле на ръкопис, простиращ се на 9 страници. Този мъничък текст предизвиква грандиозен скандал, стига се до полицейска намеса, а владиците се обвиняват в обслужване на политически интереси. 

Това и още очаквайте утре в брой шест на „Православието днес“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...