Начало / Uncategorized / Доц. Костадин Нушев: „В определения от Св. Синод списък имаше достатъчно достойни кандидати“

Доц. Костадин Нушев: „В определения от Св. Синод списък имаше достатъчно достойни кандидати“

На 4 декември бяха проведени избори за двамата кандидати за поста Старозагорски митрополит. И въпреки че този избор бе предаван на живо, отново се появиха различни коментари около вота. Ето защо се обърнахме с въпроси към доц. Костадин Нушев.

Как според вас преминаха изборите в Стара Загора? Очакваше ли се този избор на двамата епископи?

– Според мен изборите преминаха спокойно и според установения ред, а митрополит Антоний, като отговорен за организацията и провеждането на избора, се постара да има максимална публичност и прозрачност, за да не се допуснат слухове и подозрения за някакви нередности. В определения от Светия Синод списък на достоизбираеми епископи имаше достатъчно на брой авторитетни, уважавани и достойни кандидати, които могат да бъдат избрани да заемат митрополитската катедра. Епархийските избиратели са предпочели двама от кандидатите и са направили своя избор по силата на своята преценка и на свои съображения. За много странични наблюдатели може би избраните двама епископи са се оказали неочаквана  изненада, но избирателите сигурно са имали свои сериозни основания за този избор.

– Митрополит Антоний заяви, че обикновено този, който се избира пръв от избирателите този е и избрания за митрополит. Можем ли вече да кажем, че епископ Киприян е Старозагорски митрополит?

Вероятно митрополитът е имал предвид, че Светият Синод при извършване на каноничния избор се съобразява все пак с волеизявлението на епархийските избиратели и получилият най-много гласове при това положение е и с най-големи шансове да бъде окончателно избран и утвърден като митрополит. В този смисъл епископ Киприан като събрал в най-голяма степен подкрепата на избирателите, и получил най-много гласове, е потенциално и най-вероятно да бъде избран и окончателно утвърден, но все пак трябва процедурата да премине и през задължителния втори етап на каноничния избор.

– Какво очаквате да се случи в неделя, когато Св. Синод ще избере новия митрополит?

Очаквам Светият Синод да разгледа доклада на митрополит Антоний за проведените избори, да разгледа постъпилите документи и книжа, свързани с резултатите и да са произнесе по тяхната валидност и законност от гледна точка на уставните норми. Ако има постъпили някакви други документи (писма, жалби или други материали) да се прецени техния характер и ако се намери, че всичко е изрядно да бъде признат резултата от проведения първи етап на митрополитския избор. След това митрополитите трябва да пристъпят към втората част от избора и с тайно гласуване да излъчат един от предложените им епископи като достоен да заеме митрополитската катедра. Това гласуване по традиция се провежда в параклиса „Св.цар Борис“ на Синодната палата. От момента на избора на един от двамата кандидати, който е получил мнозинство от гласовете на синодалните архиереи, той се счита за канонически избран и утвърден като Старозагорски митрополит.

– В момента се говори, че изборите в митрополията в Стара Загора минаха демократично. Това означава ли, че предишните не са?

Преминаха демократично в смисъл, че тяхната организация от митрополит Антоний, който беше натоварен с тази задача от Светия Синод, беше до голяма степен проведена публично, прозрачно и спокойно с оглед на важността на избора и на необходимостта да се запази стабилността на епархията без да се допускат основания за компрометиране на процеса. Всички си спомняме, че поради влошеното здравословно състояние на митрополит Галактион, а и поради липсата на викарий като негов помощник, в епархията настъпиха неблагоприятни процеси и имаше опасност от дестабилизиране на църковния живот. Всичко това наложи да се организират максимално бързо, но и да бъдат проведени максимално спокойно, изборите за нов митрополит заради благото на епархията и за запазване на спокойствието на духовния живот на вярващите християни. Затова и митрополит Антоний се ангажира с обещание за празника Рождество Христово епархиотите от Стара Загора и вярващите от цялата епархия да имат свой нов митрополит. С оглед на изпълнението на тази задача може да се каже, че изборите протекоха спокойно и открито. При някой от предишните митрополитски избори имаше по-ярко изразени брожения сред свещенството и миряните, провокирани от съмнения за непочтени методи на натиск върху избиратели, което дори доведе до касиране и повторно провеждане на избори. Вероятно това обстоятелство се има предвид като сравнение за наличие на непрозрачни и недемократични практики, които все пак при този избор са избегнати.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...