Начало / Новини / Митрополит Антоний: първият, който е предпочетен от епархийските избиратели, е и избран от Светия Синод

Митрополит Антоний: първият, който е предпочетен от епархийските избиратели, е и избран от Светия Синод

Най-вероятно 40-годишен ще оглави Старозагорската митрополия, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора. „Практиката е такава, че първият, който е предпочетен от епархийските избиратели, е и избран от Светия Синод”, заяви пред БГНЕС Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, който е временно изпълняващ длъжността митрополит на Старозагорска епархия.

„В крайна сметка, аз мисля, че и Светият Синод в своята бидност на разумни архиереи ще упражнят правото на своя вот и ще изберат най-достойния, за да може Старозагорска епархия да се радва на своя епархийски архиерей”, каза още Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Светият Синод предстои да обяви изборът дали е валиден или не и ако е валиден, тогава ще избере един от тях за нов митрополит на Старозагорската епархия на 11 декември. На състоялия се на 4 декември епархийски избирателен събор в Стара Загора избирателите излъчени от епархията дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Траянополски Киприян – 24 гласа и Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков 20 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели.

Гласуваха 36 избиратели – по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от шестте духовни околии в епархията: Старозагорска духовна околия, Казанлъшка духовна околия, Новозагорска духовна околия, Свиленградска духовна околия, Харманлийска духовна околия, Чирпанска духовна околия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Хиротония на Главиницкия епископ Макарий

На 26 юни в Неделята на всички български светии в Троянската св. Обител бе извършена ...