Начало / Интереси / беседи / Бог ни дава да правим каквото си искаме, дори да го забравим

Бог ни дава да правим каквото си искаме, дори да го забравим

Често се чудим защо Бог допуска злото да ни спохожда, понякога дори се питаме дали изобщо му пука на Бог за злините, които се случват на добрите хора.

Обаче сме забравили, че Той ни е създал по такъв начин, че можем свободно да отговорим на любовта Му и в тази ни свобода, можем дори да обичаме другите.

На всички ни е дадена свободата да правим, каквото си искаме и да живеем живота си, както ни устройва.

Господ допуска да се дрогираме, да караме с превишена скорост, да пресичаме пред забързани коли. Той допуска да сме груби с родителите си или пък да сме жестоки с тези, за които си мислим, че са под нивото ни. Оставя ни да мамим и лъжем за нашата собствена изгода.

Бог ни оставя и да избягваме богослужението в храмовете, като ни позволява да предпочетем купонясвянето в събота вечер пред общението с Нашия Създател.

Бог ни позволява да прекарваме времето си в търсене на забавления и да се вторачваме безумно в социализиране чрез онлайн мрежите, дотам че да загубим връзката си с Него. Бог не ни се налага, дори когато застрашаваме живота си като пресичаме пред забързания трафик, въпреки че не му се иска да пострадаме. Той ни оставя да вземаме лоши решения, но в същото време  и тъгува, защото знае какъв е резултатът от тях.

Бог, Който  е любящ, грижовен и състрадателен, се грижи за всеки един от нас. Той дори има планове за нас, както имат и нашите семейства.

И също като земните ни родители, ни оставя да направим своите избори за нещата, които искаме от живота и също като приятелите и семействата ни, се натъжава, когато сбъркаме в избора.

Лошите неща се случват, не защото на Бог не Му пука, но защото ние, Неговите създания, с нашата свободна воля предпочитаме да правим, каквото на нас ни се иска, без да мислим за последствията. И последната предпоставка е, че живеем в грехопаднал свят. И той не такъв заради Бога, а заради нас. Не Бог е създал злото, а ние и резултатът е, че смъртта навлезе в света ни. Но Христос дойде да разруши оковите на смъртта със Своите смърт и Възкресение.

Автор: игумен Трифон от манастира „Христос Спасител“, Вашингтон, САЩ

Превод: Божин Дончев

За Божин Дончев

Виж още

Мизерия и духовност

Не думайте: какво да ядем или какво да пием, или какво да облечем!? (Мат. 6:31) Тези думи ...