Начало / Новини / Нова църква ще строят край Сандански

Нова църква ще строят край Сандански

Нова църква се строи в село Джигурово, община Сандански. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин кметът на селото – Тодор Тетимов.

Той уточни, че строежът е започнал през октомври тази година и се очаква да бъде завършен през март следващата година. По думите му стойността на строежа е около 130 000 лв., а за окончателното завършване на църквата, в което са включени вертикалната планировка, олтарът и др., ще бъдат необходими още поне 150 000 лв. Тетимов обясни, че средствата за строежа на храма са събирани поетапно като първо са осигурени 10 000 лв. от Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет, след това са отпуснати 2 пъти по 10 000 лева от Община Сандански, отделно са събирани средства от спонсори, дарители и други. Той посочи, че дори и в момента се търсят още средства за довършването на църквата, като се очакват отговорите на големи фирми, банки и т. н. Тетимов добави, че църквата, която се строи в момента, ще има площ от 220 кв. м. и ще бъде на 2 етажа.
Тодор Тетимов каза, че през всичките тези години хората в село Джигурово са разполагали само с гробищен храм, който се намира в края на селото и е изключително малък, което е много неудобно за местните жители и не покрива техните нужди. Той обясни, че възрастните хора искат да има черква в центъра, тъй като за тях е много трудно да стигнат до края на селото, особено в по-лошо време.

Източник: Агенция Фокус

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...