Начало / Новини / Днес е международният ден на хората с увреждания

Днес е международният ден на хората с увреждания

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания и неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

В числото на тези институции влиза и Българската православна църква, която се стреми да подпомогне всички онези свои чеда, които са с физически проблеми. Активно започна да се работи по изработването на концепция за работа по катехизацията на хората с увреден слух, а пък по централните храмове в столицата и страната се изграждат рампи за хора с инвалидни колички. Трябва да се отбележи още, че миналата година за първи път в съвременната история на БПЦ, епархия организира концерт по повод този ден. Това бе Неврокопска митрополия, а тенденцията е такъв концерт да се прави всяка година, та да могат повече хора да се подсетят и насърчат за работа със слухоувредени и инвалиди. 

Тепърва има още работа за изработването на различни концепции и започването на активна работа с тези хора, но и това, което до момента е направено не бива да се омаловажава. „Добротолюбие“ също се присъединява към акцията за катехизация на такива хора. Броевете на нашето предаване „Православието днес“, което ние от малко повече от месец правим, са преведени и на жестомимичен език благодарение на Силвана Павлова и редовно се излъчват пред слухоувредената общност у нас. Наскоро възобновихме и записването на аудиозаписи на житията на светиите, които ще бъдат дадени на Съюза на слепите в България. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...