Начало / Uncategorized / Във Видин бе отбелязана 128- годишнина от блажената кончина на екзарх Антим Първи

Във Видин бе отбелязана 128- годишнина от блажената кончина на екзарх Антим Първи

Днес се навършват 128 години от блажената кончина на Негово Блаженство Антим, първи Български екзарх и пръв Видински митрополит.По този повод, в митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, бе отслужена заупокойна света Литургия и кратка панихида в памет на бележития българин, духовник, държавник и общественик.

Св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Самуил и иконом Емил Димитров.

Молитвено участие в богослужението взе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

След св. Литургия, панихидата в памет на Антим Първи бе оглавена от Видинския митрополит Дометиан.

Денят, посветен на Антим Първи, продължи със заупокойна молитва пред гробницата-мавзолей на екзарха, както и с поднасяне на цветя пред паметника на достойния български йерарх.

За да поднесат своето уважение и преклонение пред Антим Първи, на духовното моление в памет на българския патрон, бяха ученици от ПМГ „Антим Първи“, гр. Видин, с г-жа Румяна Петрова, директор на учебното заведение, както и г-жа Светлана Кръстева от Държавен архив Видин.

Слово по повод отбелязването на 128 години от кончината на Антим Първи поднесе Видинският митрополит Дометиан, който изтъквайки достойния живот на приснопаметния Видински митрополит, призова присъстващите да бъдат достойни негови чеда и последователи.

Източник: http://vidinskamitropoliya.com/

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...